Verplichte uitrol laadpalen

EU-deal: elke 60 kilometer een laadpaal langs snelwegen

EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen
28 maart 2023 om 10:41
Update: 28 maart 2023 om 10:54

De Europese Unie is het eens over het plaatsen van minstens een snellaadstation voor elektrische auto's elke 60 kilometer langs de belangrijkste snelwegen. Ook moet het betalen bij laadpalen makkelijker worden.

EU-burgers hoeven zich over enkele jaren veel minder zorgen te maken over het vinden van een laadpaal voor hun elektrische auto. Dat is de inzet van een nieuw principeakkoord dat de EU-landen en het Europees parlement hebben bereikt over uitbreiden van de laadinfrastructuur.

Auto's op het belangrijkste Europese wegennet moeten in 2026 minstens iedere 60 kilometer kunnen worden opgeladen. Het gaat om stations met minstens 400 kW-laadvermogen en meerdere laadpunten. Tegen 2028 moet het vermogen per laadstation toenemen tot 600 kW.

Vrachtwagens en waterstof

Vrachtwagens en bussen moeten volgens de deal over vijf jaar om de 120 kilometer zijn op te laden langs de helft van de Europese hoofdwegen. De laadstations voor trucks en bussen krijgen een vermogen van 1400 kW tot 2800 kW.

Om de 200 kilometer moet een chauffeur in 2031 waterstof kunnen tanken. Er worden uitzonderingen gemaakt voor afgelegen gebieden, eilanden en wegen met 'zeer weinig verkeer'.

Volgens VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal, die namens het parlement met de lidstaten onderhandelde, slaat de EU met de nieuwe afspraken 'de juiste weg' in. "Deze deal betekent een mijlpaal voor meer laadpalen langs de Europese snelwegen."

Prijzen opladen transparanter

Volgens Nagtegaal wordt het betalen bij laadpalen ook 'toegankelijker en transparanter'. De prijzen voor het laden moeten volgens de deal 'redelijk, goed en duidelijk vergelijkbaar' zijn. De laadpalen krijgen ook een noodknop 'die direct in contact staat met de lokale hulpdiensten'.

De Duitse sociaaldemocratische Europarlementariër Ismail Ertug denkt dat de nieuwe regels ervoor zorgen dat rijden in een elektrische auto 'net zo eenvoudig en handig wordt als in een benzineauto'. De lidstaten en het parlement moeten het akkoord nog wel bekrachtigen.

Nederland koploper met laadpalen

In veel EU-landen is het aantal laadstations momenteel nog relatief klein. Nederland is binnen de EU het land met de meeste laadpunten voor elektrische auto's. In Centraal- en Oost-Europa zijn er veel minder te vinden. De autobranche riep dan ook de afgelopen jaren meermaals op om strenge doelen voor de hele EU in te voeren.

Kijk ook: de toekomst van Tesla