'Kwart studenten gebruikt chatbot'

Chatbot is populair: 1,5 miljoen Nederlanders gebruikten ChatGPT

17 april 2023 om 13:01
Update: 17 april 2023 om 13:48

De veelbesproken chatbot ChatGPT van OpenAI heeft in de eerste vier maanden in Nederland bijna anderhalf miljoen mensen bereikt. De chatbot is het populairst onder scholieren en studenten.

Dat meldt onderzoeksbureau GfK. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders van 13 jaar of ouder bezochten ChatGPT tussen december 2022 en maart 2023. De chatbot, die eind november 2022 verscheen, kan met kunstmatige intelligentie (AI) antwoorden op vragen van gebruikers geven of op commando teksten in verschillende stijlen schrijven. 

De piek van het Nederlandse gebruik lag volgens GfK in de maand januari, toen 800.000 mensen in Nederland de website van OpenAI bezochten. Wereldwijd zou ChatGPT volgens een ander onderzoek ruim 100 miljoen gebruikers per maand hebben.  

Scholieren en studenten

ChatGPT trekt in Nederland vooral veel jongeren en twintigers, blijkt uit de GfK-cijfers. Bijna een kwart van de Nederlandse studenten gebruikte de chatbot en 19 procent van de 13 tot 24-jarigen. In het onderwijs zijn er zorgen over ChatGPT, dat door scholieren en studenten ook wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het automatisch genereren van boekverslagen en andere opdrachten.

Studenten of schoolgaanden tussen 18 en 28 jaar gebruikten ChatGPT ook vaker dan anderen. De helft van hen heeft vaker dan drie dagen de chatbot bezocht en 22 procent meer dan zes dagen, aldus GfK. Van de groep tussen 35 en 49 jaar probeerde 11 procent de chatbot en onder 50-plussers deed maar 5 procent dat.

Apps

Tweederde van de Nederlandse bezoeken van ChatGPT vond volgens GfK plaats op laptops of desktop-computers. Dat komt mede doordat OpenAI zelf nog geen officiële mobiele app heeft gelanceerd. De appwinkels van Apple en Google staan wel vol met tientallen officieuze ChatGPT-apps. Sommige van die apps zijn van dubieuze aard.

Chatbots Microsoft en Google

Na het succes van ChatGPT volgden Microsoft en Google met hun eigen chatbots met AI. Zo voegde Microsoft de OpenAI-technologie toe aan zijn Bing-zoekmachine. Die Bing-chatbot bleek te ontsporen als gebruikers er lange gesprekken mee voerden, waarna Microsoft meerdere aanpassingen moest doorvoeren. Microsoft investeerde eerder miljarden in OpenAI en gebruikt de AI-technologie ook in zijn nieuwe AI-functies in Office.

Google begon onlangs in Engelstalige landen met de uitrol van de eerste versie van zijn AI-chatbot Bard.

Meer over AI:

Luister ook onze podcast: