Sideloading

'Alleen Europese iPhones mogen apps buiten App Store installeren'

24 april 2023 om 08:33
Update: 24 april 2023 om 09:48

In de aanstaande update iOS 17 voegt Apple de mogelijkheid toe om iPhone-apps buiten de App Store te installeren. Dat zou beperkt blijven tot iPhones in Europese landen.

Er zijn al langer geruchten over het zogeheten 'sideloaden' in iOS 17. Op het moment zijn apps alleen te installeren via de App Store, waar Apple beheert wat wordt toegelaten en afgewezen.

Nieuwe Europese wetgeving verplicht de techreus om iPhone-bezitters een alternatief te bieden en gebruikers apps te laten sideloaden. Daarbij wordt een app rechtstreeks op een telefoon geïnstalleerd zonder tussenkomst van een appwinkel, bijvoorbeeld door een bestandje te downloaden in je webbrowser.

Volgens ingewijden zal Apple dit in iOS 17 toevoegen, maar Bloomberg-journalist Mark Gurman denkt dat deze functie zich zal beperken tot Europese telefoons. Dat vertelde hij in de MacRumors-podcast. Gurman staat bekend om zijn nauwe banden met Apple en publiceerde op basis daarvan in het verleden meermaals kloppende verhalen.

Mogelijk extra geld van appmakers

Hij vermoedt daarnaast dat Apple geen aandacht zal besteden aan de sideload-functie tijdens de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC in juni. De functionaliteit zou dus stilletjes aan iPhones worden toegevoegd.

Mogelijk zal Apple daarnaast extra geld vragen van appmakers als ze een sideload-optie willen integreren.

Verzet tegen sideloading

Apple heeft zich altijd verzet tegen sideloading. De telefoonmaker zegt te vrezen voor veiligheidsproblemen. Een app in de App Store wordt vooraf gecontroleerd door een Apple-medewerker, die kijkt of er kwaadwillende software in zit. Bij sideloading is er geen sprake van zo'n controle, waardoor je in theorie malware kunt installeren.

Het omzeilen van de App Store heeft ook commerciële gevolgen voor Apple. Het bedrijf vraagt een commissie voor aankopen van apps, games en gemaakte in-app aankopen van maximaal 30 procent. Dat systeem werkt via de App Store. Wordt een app via een andere route geïnstalleerd, dan kan Apple er niet zomaar aan verdienen.

Ruzie met Epic Games

Apple raakte de afgelopen jaren verwikkeld in een groot juridisch conflict met Fortnite-maker Epic Games, nadat het Fortnite uit de App Store had verwijderd. Dat gebeurde nadat het gamebedrijf een manier had toegevoegd waarop het de commissie van Apple kon omzeilen.

Epic Games pleitte in de daaropvolgende rechtszaak voor sideloading op iPhones, zodat ieder bedrijf zonder inmenging van Apple software kan uitbrengen.

Luister ook: