Heffing op internetverkeer lijkt van de baan: meerderheid EU-landen is tegen
Een meerderheid van de EU-landen keert zich inmiddels tegen het omstreden plan om grote techbedrijven te verplichten tot het betalen van een heffing op internetverkeer.
Grote Europese telecombedrijven lobbyen al jaren voor een verplichte vergoeding voor techbedrijven die veel internetverkeer veroorzaken, zoals Netflix, YouTube en Meta. Met zo’n heffing zouden de techreuzen dan moeten meebetalen aan de Europese telecomnetwerken. Nederland is een van de grootste tegenstanders van het voorstel, dat afgelopen weekend is besproken door de telecom-ministers van de EU-lidstaten.
Achttien EU-landen verwierpen of bekritiseerden de voorgestelde heffing tijdens het topoverleg in Luxemburg, meldt Reuters. Ook eurocommissaris Thierry Breton, voormalig topman van France Telecom, was bij het overleg aanwezig.
Nederland: netwerkkosten stijgen niet
Nederland bestrijdt onder meer een belangrijk argument van de telecomproviders: dat ze meer kosten moeten maken door de sterke groei van het internetverkeer. "In tegenstelling tot hardnekkige beweringen, zijn de grote telecombedrijven in het verleden niet geconfronteerd met hogere netwerkkosten door de sterke groei van het internetverkeer", schreef het kabinet volgens Reuters.
"Dat komt doordat netwerkapparatuur steeds krachtiger wordt voor dezelfde prijs. Door dit cruciale inzicht weg te laten, wordt een probleem gesuggereerd dat niet bestaat", aldus het kabinet.
Volgens het kabinet zijn de 'totale netwerkkosten constant gebleven', ondanks de grote groei. Tegelijkertijd zijn de winstmarges van Europese telecomaanbieders de afgelopen tien jaar 'aanzienlijk verbeterd'.
Vrees voor prijsverhogingen
Ministers van meerdere EU-lidstaten wezen ook op het ontbreken van een analyse van de mogelijke effecten van de netwerkheffing. Ook vrezen de kritische landen dat grote techbedrijven, zoals streamingdiensten, de extra kosten door de heffing aan consumenten zullen doorberekenen in de vorm van prijsverhogingen.
Daarnaast waarschuwen ze voor een mogelijke schending van de EU-regels over netneutraliteit, die bepalen dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen soorten internetverkeer.
Frankrijk en Italië zijn voorstander
Behalve Nederland zijn onder andere Duitsland, België, Ierland, Oostenrijk en Denemarken ook kritisch over het voorstel. Onder de voorstanders zijn Frankrijk, Italië, Griekenland en Hongarije.
Eurocommissaris Breton maakt eind deze maand in een rapport de balans op en komt dan met de volgende stappen. De kans dat het huidige voorstel het haalt lijkt een stuk kleiner te zijn geworden.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>