EU overweegt totaalverbod op 5G-apparatuur van Huawei
De Europese Unie overweegt een totaalverbod op het gebruik van 5G-apparatuur van potentieel riskante bedrijven, waaronder Huawei.
Een verbod zou nodig zijn om 'vertragende' EU-lidstaten tot actie over te brengen. De EU is al jaren bezorgd over de veiligheidsrisico's van 5G-apparatuur uit bepaalde landen. Het bekendste voorbeeld is apparatuur van het Chinese Huawei, dat sinds een aantal jaren omstreden is.
Er zijn zorgen over onder meer spionage op de Europese mobiele netwerken, via de antennes, apparatuur en software van bijvoorbeeld Chinese bedrijven.
Veel EU-landen namen nog geen actie
Nog niet alle EU-landen hebben uit eigen beweging een verbod op 5G-apparatuur van merken als Huawei ingesteld. Slechts een derde van de lidstaten heeft zo'n verbod op Huawei-apparatuur in kritieke gebieden van telecomnetwerken. Dat zou Eurocommissaris Thierry Breton vorige week hebben gezegd in gesprek met Europese telecomministers, meldt the Financial Times.
Richtlijn wordt mogelijk plicht
Er bestaat sinds 2020 wel een richtlijn rond 5G van merken als Huawei. Sommige lidstaten hebben echter nog geen actie ondernomen, waaronder invloedrijke landen als Duitsland. Daar wordt een verbod op apparatuur van Huawei en ZTE nog overwogen.
De Europese zorgen leidden in verschillende lidstaten al tot vrijwillige verboden op de apparatuur van Huawei. In Nederland werd Huawei in 2021 uit de kern van telecomnetwerken geschrapt, uit vrees voor spionage. De topman van Huawei Nederland zei destijds dat het bedrijf 'nooit zou spioneren.
Inmiddels hebben steeds meer Europese landen de apparatuur van Huawei verboden. Vorig jaar startte Huawei een arbitrageprocedure tegen Zweden, vanwege een verbod op 5G-apparatuur van het bedrijf.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>