Huawei heeft '13.000 onderdelen vervangen' vanwege sancties VS
De Chinese fabrikant Huawei zegt 13.000 onderdelen in zijn producten te hebben vervangen door Chinese alternatieven. Dat was nodig door de Amerikaanse sancties tegen het bedrijf.
De vervangen onderdelen werden geleverd door Amerikaanse bedrijven of gebruikten Amerikaanse technologie, waardoor Huawei er niet meer aan kon komen. Dat was het gevolg van de handelsbeperkingen die de VS in 2019 aan het Chinese bedrijf oplegde.
De Amerikaanse regering zette Huawei op de zwarte lijst omdat het vreest dat het bedrijf via achterdeurtjes in zijn technologie spionage door de Chinese overheid mogelijk maakt. Huawei heeft dat altijd ontkend.
Onderdelen en printplaten
Huawei-oprichter Ren Zhengfei heeft in een toespraak gezegd dat het bedrijf de afgelopen drie jaar 13.000 onderdelen heeft vervangen door onderdelen van Chinese makelij. Ook heeft de techreus vierduizend verschillende printplaten in zijn producten opnieuw ontworpen. Behalve dat de hardware nu wordt gemaakt door Chinese leveranciers gebruikt Huawei volgens hem ook zijn eigen besturingssysteem, software en cloudplatform.
Huawei heeft volgens Ren vorig jaar 23,8 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) uitgegeven. Die investeringen worden verder verhoogd zodra het bedrijf meer winst gaat maken, zegt hij.
'Nog niet tippen aan innovatiekracht VS'
Ondanks dat China minder afhankelijk wil worden van Amerikaanse technologie verwacht Ren niet dat het land op korte termijn al op het niveau van de VS zal zijn. "Het innovatieklimaat in de VS is het resultaat van eeuwen en wordt niet ineens minder door de standpunten van een aantal politici. Aan de kracht van de VS op het gebied van wetenschap en onderzoek kunnen we de komende decennia nog niet tippen", denkt de Huawei-topman. "Veel van de beste componenten komen uit de VS. Als we het meest geavanceerd willen worden, dan moeten we leren van de geavanceerde mensen."
Volgens Ren heeft Huawei geen plannen om een concurrent te lanceren voor ChatGPT, de chatbot met kunstmatige intelligentie (AI) waar Microsoft miljarden in investeerde. Meerdere grote Chinese techreuzen, zoals Baidu en Alibaba, ontwikkelen wel hun eigen AI-chatbots. Huawei richt zich rond AI volgens Ren echter op de 'onderliggende rekenkracht'.
Verbannen uit westerse 5G-netwerken
Huawei was ooit een van de populaire fabrikanten van Android-smartphones, maar door de Amerikaanse sancties kon het bedrijf zijn telefoons niet meer leveren met de gebruikelijke Android-versie met de Google-appwinkel. Sinds 2019 is daardoor het marktaandeel van Huawei op de smartphonemarkt ingestort.
Huawei is daarnaast een van de belangrijkste leveranciers van apparatuur voor telecomnetwerken. Meerdere westerse landen hebben sinds de Amerikaanse sancties het gebruik van Huawei-apparatuur in mobiele netwerken aan banden gelegd. Ook in Nederland mogen providers Huawei niet gebruiken in de kern van hun 5G-netwerken.
T-Mobile besloot vorig jaar afscheid te nemen van Huawei-apparatuur in zijn zendmasten, niet alleen voor 5G maar ook voor 4G. De provider zei toen twee tot drie jaar nodig te hebben tot Huawei uit de randen van zijn netwerk vervangen zou zijn. T-Mobile maakte vergeleken met KPN en Vodafone nog het meest gebruik van Huawei-apparatuur.