LeadHolder/CreativeCommons

knoopcel batterij batterijtjes inslikken ingeslikt gevaarlijk

Nederlanders maken 'kindvriendelijkere' knoopcelbatterij

12 juni 2023 om 14:15
Update: 12 juni 2023 om 14:15

Wetenschappers hebben een knoopcelbatterij ontwikkeld die minder gevaarlijk moet zijn als hij wordt ingeslikt. Jaarlijks sterven er wereldwijd tweeduizend kinderen nadat ze zo’n plat batterij binnen hebben gekregen.

"Als een knoopcelbatterij wordt ingeslikt komt elektrische lading vrij die onmiddellijk weefsel begint op te lossen, wat kan leiden tot blijvende schade of zelfs overlijden", aldus de wetenschappers.

Onderzoekers van de TU Delft, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een veiliger alternatief voor de knoopcelbatterij uitgevonden. Ze hebben de batterij hiervoor voorzien van een zekering. "Na inname wordt de stroom automatisch onderbroken waardoor ernstig letsel, weefselschade of zelfs overlijden wordt voorkomen."

Ze hebben een patent op de vinding aangevraagd. Wanneer het nieuwe batterijtje op de markt komt, is nog niet bekend. Het nieuwe Fused Button Battery-systeem moet op een vergelijkbare manier zijn te produceren als normale knoopcelbatterijen. "Nu de patentaanvraag er is, moet een team van professionals daadwerkelijk aan de slag gaan met de ontwikkeling, zodat de kindvriendelijke knoopcelbatterij de norm gaat worden", zegt hart-longchirurg Tjark Ebels van het UMCG.

Vandaag is het in Amerika National Button Battery Awareness Day, een initiatief dat mede is geïnspireerd door Reese Hamsmith, die 18 maanden oud was toen ze overleed na het inslikken van een knoopcelbatterij. Haar moeder zet zich in voor de bewustwording van de gevaren van knoopcelbatterijen voor jonge kinderen. 

De Nederlandse wetenschappers geven een tip aan ouders: "Laat lege batterijen niet slingeren, maar breng ze direct weg of verzamel ze ergens waar je kind echt niet bij kan. En als het dan toch gebeurt: laat je kind honing eten en raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Als je er op tijd bij bent, kunnen we je kind goed helpen en de schade beperken."

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>