Deze rubbervrije fietsband is volledig herbruikbaar
Het bedrijf reTyre komt met 's werelds eerste pneumatische band die volledig zonder rubber is gemaakt. De rubbervrije banden zijn gemaakt van biogebaseerde elastomeren, wat ze volledig herbruikbaar maakt.
In de Duitse stad Frankfurt is deze week Eurobike, Europa's grootste fietsbeurs. Behalve veel nieuwe e-bikes en verbeterde fietsonderdelen worden er ook duurzame fietsinnovaties gepresenteerd. Zoals de pneumatische banden zonder rubber van het Noorse reTyre, die volledig herbruikbaar zijn.
Huidige fietsbanden met rubber zijn slecht voor het milieu: de productie leidt tot onder andere luchtverontreiniging en gebruik van hulpbronnen en na gebruik blijft een enorme afvalberg over. De rubberloze banden van reTyre gebruiken 'thermoplastische elastomeren', een rubberachtig materiaal gemaakt met hernieuwbare biologische bronnen in plaats van fossiele brandstoffen.
Dat maakt de nieuwe banden veel duurzamer, zegt het bedrijf. "In tegenstelling tot traditionele rubberbanden kan de hele band op een schaalbare, economische en milieuvriendelijke manier volledig worden omgevormd tot een nieuwe band." Er ontstaat zo volgens reTyre een 'circulaire economie met een gesloten kringloop'. Het bedrijf zegt dat er bij de productie van de fietsbanden 90 procent minder energie nodig is en er tot 82 procent minder uitstoot van broeikasgassen is vergeleken met rubberen banden.
Duurzame productie
De banden moeten daarnaast een 'langere levensduur' hebben en lichter zijn dan normale rubberbanden. De eerste duurzame banden worden nu in de buurt van Oslo geproduceerd en reTyre wil productie later uitbreiden naar andere continenten. Er zijn ook versies van de banden voor onder andere kinderwagens, kinderfietsen en fietskarren.
Rubberproductie leidt tot grote zorgen over ontbossing, problemen met schimmels en een gigantisch afvalprobleem. Elk jaar worden 1,8 miljard rubberbanden weggegooid, maar het ruwe rubberafval verwerken zonder het milieu te schaden is volgens reTyre tot nu toe een onoverkomelijk probleem. Het bedrijf zet in op lokale productie van zijn banden, waardoor 'de uitstoot van de scheepvaart drastisch kan worden verlaagd'.
Kijk ook: de nieuwe Veloretti e-bike