©Mojahid Mottakin

google bard chatbot nederland chatgpt

Google-chatbot Bard is er nu in Nederland: de ChatGPT-rivaal kan ook voorlezen

13 juli 2023 om 09:00
Laatste update: 13 juli 2023 om 18:16

Google heeft zijn AI-chatbot Bard vandaag in Nederland gelanceerd. Gebruikers kunnen in het Nederlands met de chatbot praten. Bard kan ook antwoorden voorlezen en je kunt de stijl en lengte van de reacties aanpassen.

Google Bard is vanaf vandaag in bijna 60 nieuwe landen en ruim 40 talen beschikbaar, waaronder in Nederland. Bard werkt vergelijkbaar als de concurrent ChatGPT. Je kunt vragen stellen en antwoorden krijgen. Vraag de chatbot niet om feitelijke informatie, want dan gaat het soms helemaal mis: zo heeft Mark Rutte volgens Bard drie kinderen.

De chatbot kan ook meerdere soorten teksten voor je genereren. Zo kan hij helpen met het schrijven van een e-mail, maar ook met een roman, of met het opstellen van een maaltijdschema of het uitwerken van een bedrijfsplan.

Bard heeft een functie om snel verschillende versies van antwoorden te tonen, zodat je bijvooorbeeld een andere reactie op een mailtje kunt kiezen. Ook is er een knop om snel een gerelateerde Google-zoekopdracht te doen, zodat je iets kunt controleren.

'Kan er naast zitten'

De AI-chatbot bevindt zich nog in een testfase. Google erkent dat de AI-taalmodellen 'er weleens naast zitten', maar dat Bard dankzij de feedback van gebruikers en experts steeds betere antwoorden moet geven. Je krijgt bij het eerste gebruik ook de waarschuwing dat reviewers je Bard-gesprekken 'voor kwaliteitsdoeleinden' te zien kunnen krijgen: "Geef geen gevoelige informatie."

Privacysettings

Bard verscheen in maart voor de eerste groep Amerikaanse en Britse gebruikers. De reacties in de media op de Google-chatbot waren toen gemengd. Onder de kritiekpunten: Bard gaf volgens meerdere media nogal 'voorzichtige' en 'droge' antwoorden. In mei breidde Google de beschikbaarheid van Bard uit naar de meeste andere landen ter wereld, behalve de EU. Google wilde er zeker van zijn dat de chatbot zich aan de EU-privacyregels houdt.

"We hebben productieve gesprekken gehad met de Ierse privacytoezichthouder", zei Bard-productmanager Jack Krawczyk tijdens een mediabriefing. Bard heeft een nieuwe privacyhub gekregen, waarin Google uitlegt welke gegevens het gebruikt. Je kunt instellen of en hoe lang Bard je gegevens bewaart en je bestaande activiteiten verwijderen. Bij elk antwoord van Bard staat ook een optie om een 'Juridisch probleem te melden'.

Stijl aanpassen en voorleesfunctie

Google biedt Bard-gebruikers vanaf vandaag vijf opties over de lengte en stijl van de antwoorden: eenvoudig, lang, kort, professioneel en informeel. Die opties zijn er nog alleen in het Engels, maar ze komen binnenkort naar meer talen. 

Bard heeft nog meer nieuwe functies gekregen. Zo kan de chatbot voortaan antwoorden voorlezen, ook in het Nederlands. Dat is bijvoorbeeld handig als je de juiste uitspraak van een woord wilt horen. 

Afbeeldingen gebruiken

Ook kun je afbeeldingen in je prompts gebruiken, doordat de mogelijkheden van beeldherkenning van Google Lens naar Bard zijn gebracht. De chatbot herkent automatisch wat er op plaatjes staat. Zo kun je een foto van een cadeau dat je iemand wilt geven uploaden en aan Bard vragen om een tekstje voor op het kaartje te schrijven. 

Verder kun je eerdere gesprekken met Bard vastpinnen of hernoemen, zodat je ze makkelijker kan terugvinden. En het delen van een link naar je chatsessie is makkelijker gemaakt. Behalve teksten kan Bard ook programmeercodes in ruim 20 programmeertalen genereren en helpen met allerlei taken bij software-ontwikkeling.

ChatGPT en Europese AI-wet  

Concurrent ChatGPT van OpenAI zag het gebruik in juni voor het eerst afnemen, met zo'n 10 procent. Dat kan nog verder dalen door de schoolvakanties. Een deel van de gebruikers zijn scholieren en studenten die de chatbot gebruiken voor hulp bij hun huiswerk en studie-opdrachten.

De Europese Unie wil intussen de makers van AI-chatbots, zoals OpenAI en Google, strenge regels opleggen in de nieuwe AI-wet, tot onvrede van de bedrijven. Zo moeten ze hun AI-model bij de EU registreren en risicobeoordelingen ondergaan. Ook moet duidelijk zijn dat iets met AI is gegenereerd en moeten er waarborgen zijn om het maken van 'illegale content' tegen te gaan. Bovendien moeten de AI-bedrijven openbaar maken welke auteursrechtelijk beschermde gegevens zijn gebruikt om hun modellen te trainen. 

OpenAI-baas Sam Altman dreigde onlangs al dat zijn bedrijf uit de Europese Unie zou vertrekken als de EU-regelgeving te streng zou worden, maar hij trok dat dreigement later weer in.