EU wil ook strenge AI-regels in Azië: landen reageren 'lauwtjes'
Het Europees Parlement stemde vorige maand in met de AI Act, een pakket wetten dat de AI-ontwikkeling in veilige banen wil leiden. Europa wil Aziatische landen nu zover krijgen ook zulke AI-wetten door te voeren, maar die staan niet te springen.
De Europese AI Act moet de 'eerste regelgeving voor veilige en transparante AI' ter wereld worden. Makers van AI-systemen moeten verantwoordelijkheid nemen bij de ontwikkeling en inzet van hun AI. En meer gevaarlijke soorten AI-systemen, zoals gezichtsherkenning via slimme camera's in de openbare ruimte, worden verboden onder de wet. De wet zou voor AI kunnen betekenen wat de AVG-wetgeving voor privacy betekent: opgelegd door de EU, maar wereldwijd op internet merkbaar.
AI is toch wat anders, en nog volledig in beweging. Daarom wil de EU medestanders voor zijn strenge wetgeving, en die medestand zoekt het in Azië. Maar daar lijken regeringen er niet echt warm te voor lopen om nu al strikte grenzen te trekken, meldt Reuters. De EU zou lobbyisten hebben gestuurd naar zeker tien Aziatische landen, waaronder India, Japan, Zuid-Korea, Singapore en de Filippijnen.
Kat uit de boom kijken
De EU-lobby zou 'lauwtjes' worden verwelkomd door de Aziatische landen, die de kat liever nog even uit de boom kijken. Zo zou Singapore de boel liever eerst nog laten doorontwikkelen, voordat het lokale regelgeving gaat opleggen.
Van Japan is al bekend dat het land neigt naar minder ingrijpende regels dan de Europese, om zo te kunnen profiteren van de groeiende vraag naar chips voor AI.
De EU overlegt ook elders ter wereld, zoals in Canada, Turkije en Israel zegt de Nederlandse staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen. "We proberen erachter te komen hoe we de regulering van de EU kunnen laten overnemen, toepassen en spiegelen, zoals met de AVG", aldus van Huffelen.
Tijdens de G7-top in mei heeft de EU al opgeroepen tot wereldwijde AI-samenwerking. Die oproep moet bij de aanstaande G20-top in september dit jaar herhaald worden in India.
Luister ook onze podcast:
<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>