Nieuwe Google AI schrijft nieuwsartikelen (maar niet deze)

©Kai Wenzel

google ai artikel bard
20 juli 2023 om 07:01
Laatste update: 20 juli 2023 om 10:57

Google heeft een nieuwe AI-tool ontwikkeld die nieuwsartikelen kan schrijven. Het bedrijf wil dit verkopen aan mediabedrijven. Google zegt dat de software niet bedoeld is om de 'belangrijke rol van journalisten' te vervangen.

De nieuwe Google-tool heeft de werknaam 'Genesis' en kan allerlei informatie omzetten in nieuwsverhalen. Google heeft de nieuwe AI-schrijftool gepitcht aan Amerikaanse nieuwsmedia, waaronder The New York Times, The Wall Street Journal en The Washington Post. Dat schrijft The New York Times op basis van drie bronnen met kennis over de plannen.

Google presenteerde Genesis aan de mediabedrijven als een persoonlijke assistent voor journalisten. Het systeem zou een alternatief zijn voor het gebruik van andere generatieve AI-tools, zoals ChatGPT. Sommige managers die de Google-presentatie bijwoonden noemen de technologie 'verontrustend'.

Google: geen vervanging voor journalisten

Google zegt in een reactie samen te werken met nieuwsuitgevers, 'met name kleinere uitgevers', aan de AI-tool, die zich nog 'in de beginfase' bevindt. "AI-tools kunnen journalisten bijvoorbeeld helpen met opties voor koppen of verschillende schrijfstijlen", laat een Google-woordvoerder ons weten.

Volgens Google is het niet de bedoeling om journalisten te vervangen door software. "Ons doel is om journalisten de keuze te geven om deze opkomende technologieën te gebruiken op een manier die hun werk en productiviteit verbetert, net zoals we ondersteunende tools beschikbaar maken voor mensen in Gmail en in Google Documenten. Deze tools zijn niet bedoeld om de essentiële rol van journalisten bij het maken en controleren van artikelen te vervangen, en kunnen dat ook niet."

'Kan geloofwaardigheid schaden'

Het gebruik van dit soort AI-systemen door mediabedrijven is omstreden. Meerdere media gingen de afgelopen maanden al in de fout door foutieve informatie te publiceren in door AI gegenereerde artikelen. Hoogleraar journalistiek Jeff Jarvis waarschuwt in de NY Times dat het gebruik van de tool bij 'onderwerpen die nuance en cultureel begrip vereisen' de geloofwaardigheid van de bedrijven kan schaden.

Uitgevers en andere contentmakers liggen in de clinch met Google en andere AI-ontwikkelaars, die zonder toestemming enorme aantallen van hun artikelen hebben gebruikt om hun AI-taalmodellen te trainen. Zij willen daarvoor een vergoeding ontvangen.  

Google Bard blundert er op los

Google kwam eerder dit jaar met zijn AI-chatbot Bard, die vorige week ook in Nederland werd gelanceerd. Google Bard geeft nog regelmatig antwoorden vol feitelijke onjuistheden en verzinsels. Zo beweerde de Google-chatbot tegen ons dat Mark Rutte getrouwd is en drie kinderen heeft.

Chatbots vormen ook een bedreiging voor mediabedrijven, omdat het gebruik ervan kan leiden tot minder verkeer naar websites. Als gebruikers tevreden zijn met het antwoord van de chatbot, hoeven ze niet meer door te klikken, zoals nu bij Google-zoekresultaten.

Lees meer over kunstmatige intelligentie.