iPhone steeds sneller leeg? Met deze tips gaat je batterij langer mee
Veel gebruikers van de iPhone 14 klagen dat hun batterij snel aan capaciteit inlevert en dus sneller leeg is. Die veroudering is niet te stoppen, maar je kan het zelf wel vertragen.
Een batterij die je gebruikt, die verslijt. Dan daalt de capaciteit van de batterij, en betekent '100 procent' hetzelfde als 90 procent een jaar eerder. Met andere woorden: de batterij is gewoon sneller leeg. iPhones laten netjes zien hoeveel capaciteit de batterij in het toestel nog heeft. Het percentage vind je onder 'Batterijconditie' in de Instellingen. Dat is een schatting, maar wel een gewogen schatting. Onlangs bleek dat veel gebruikers van de iPhone 14-modellen al op een capaciteit van 90 procent of lager zitten.
Je kan dan natuurlijk een hele nieuwe batterij in je iPhone laten zetten, bij een Apple Store of een erkende Apple-serviceprovider. Dat kost bij de meeste iPhones van de afgelopen 5 jaar 99 euro, bij de iPhone 14-modellen kost het plaatsen van een nieuwe accu 119 euro. Wie AppleCare+ heeft genomen, betaalt niets voor een nieuwe batterij – maar wel pas als de capaciteit onder de 80 procent ligt.
Ook zonder de portemonnee te trekken zijn er echter dingen die je kan doen:
Gebruik geoptimaliseerd laden
Standaard staat deze functie ingeschakeld, maar het kan geen kwaad om het even te controleren. Tik in Instellingen op Batterij en dan op Batterijconditie en opladen. Daar zie je ook je huidige maximumcapaciteit.
Onderaan de pagina staat Geoptimaliseerd opladen. Dan houdt de iPhone bij het opladen rekening met je routine. Laad je je iPhone bijvoorbeeld altijd 's nachts op, en sta je meestal niet voor 7 uur 's ochtends op? Dan stopt het laden 's nachts bij 80 procent, en wordt de overige 20 procent pas vlak voor 7:00 uur geladen. Je hoeft en kan zelf verder niks in te stellen, en de functie spaart de batterij. Want batterijen slijten sneller als ze langere tijd volgeladen aan de accu liggen.
Laden en gebruik tegelijk vermijden
iPhones kunnen niet meer echt overladen worden: ze houden bij 100 procent gewoon op met laden. Maar laat je je iPhone aan de lader zitten tijdens het gebruik, dan loopt de batterij weer een klein beetje leeg, en laadt 'ie weer een klein beetje op, etc. Van dat laden plus het gebruik wordt de telefoon warm, en die hitte versnelt het aftakelingsproces van de batterij.
Direct zonlicht vermijden
Hitte is dus slecht voor de batterij. Probeer daarom ook om je iPhone zoveel mogelijk uit de zon te houden. Je hoeft 'm niet in een koelbox te bewaren, maar een iPhone op tafel in de volle zon is het andere uiterste.
Oh, kou is dan weer niet slecht voor de batterij van je telefoon. Althans, hij slijt er niet sneller door, maar het percentage in beeld kan wel tijdelijk verkeerd doorgegeven worden als het erg koud is. Da's een vrij ingewikkeld verhaal, maar in de kou zit je dus oké.
Wat vaker via de kabel laden
Draadloze Qi-laders zijn inmiddels goedkoop en bijna overal verkrijgbaar. En ze werken prima met de iPhone, ook al is het één van de traagste manieren van opladen. Het is tegens ook een inefficiënte manier van laden, omdat je iPhone vrijwel nooit precies in het midden van de laadspoel ligt. Alle energie die niet direct kan worden doorgeven, ontsnapt als hitte. En daar gaan we weer: hitte is niet goed voor de batterij. Het loont daarom om vaker het ouderwetse laadsnoer te gebruiken, de minst oververhittende manier van laden.
Gebruik de Energiebesparingsmodus
Batterijen houden niet van hitte, niet van overladen worden maar ze zijn ook niet dol op helemaal leeglopen. Vroeger kreeg je nog weleens het advies om oplaadbare batterijen helemaal leeg te laten lopen voor ze weer helemaal op te laden: de huidige lithium-ion-batterijen houden daar juist niet van.
Liever zorg je er eigenlijk voor dat je je iPhone nooit helemaal laat leeglopen. Dat vindt Apple zelf ook, en daarom krijg je die grote melding in beeld als je op 20% batterij zit. Dan krijg je ook meteen de optie om de Energiebesparingsmodus in te schakelen. En wij raden aan om dat wat vaker te doen.
Ja, je iPhone wordt wat trager als je die modus inschakelt. Bij Pro-modellen halveert de beeldsnelheid van 120 naar 60 beeldjes per seconde, het scherm wordt wat minder fel, veel achtergrondprocessen worden trager en zo zijn er nog wat dingen waar je tijdelijk op inlevert. Maar het voordeel is dat je dan minder snel met een volledig lege iPhone zit. En dat is weer goed voor de batterij.
In kleine beetjes opladen
Chauffeurs van elektrische auto's zijn vaak goed bekend met de 20-80-regel. Daarbij zorg je ervoor dat je batterij nooit minder dan 20 procent lading heeft, en nooit meer dan 80 procent. Auto's en telefoons gebruiken hetzelfde type batterij, alleen zijn het er bij auto's natuurlijk veel meer – en is vervanging veel duurder.
Toch geldt hetzelfde regeltje ook voor de batterij in je iPhone. Als je er echt per se het zo lang mogelijk mee wil doen, probeer dan het laden anders te benaderen. Vermijdt volledig leeglopen, vermijdt urenlang aan de lader, maar zorg dat je in kleine beetjes laadt gedurende de dag. En dan liefst ook nog zonder de iPhone te gebruiken, om die hitte te vermijden.
'Dr. Strangelove'
Of: Hoe ik mijn twijfel overwon en de batterij leerde liefhebben. Maak je niet te druk om dat dalende percentage. Het is een gebruiksvoorwerp, dingen verslijten. Als 'ie echt op is, kun je een nieuwe batterij nemen. Je laat je leven toch niet inrichten door wat cijfertjes in een menu? Leef!
Lees ook: iPhone 15 wordt een mooie upgrade - hier kijken we het meest naar uit