Hierdoor is je telefoon straks pas na een week leeg
Batterijen die een week meegaan en die vervolgens in een minuut opgeladen zijn: dankzij nieuwe technologieën wordt dat in de toekomst mogelijk. Bright vertelt je over technieken die de huidige lithium-ion-batterijen in gadgets overbodig kunnen maken.
In 1991 bracht Sony voor het eerst een commerciële lithium-ion-batterij op de markt. En inmiddels zijn we daar compleet afhankelijk van geworden. Smartphones, laptops en elektrische auto's zijn ondenkbaar zonder li-ion.
Maar het lithium-ion-tijdperk loopt ten einde. De wetenschap heeft de afgelopen jaren niet stilgezeten. In de nieuwe Bright-video vertelt Anna Gimbere over de drie spannendste ontwikkelingen die de li-ion-wereld op zijn kop gaan zetten.
Vaste-stofbatterij
Een van de veelbelovende ontwikkelingen is de komst van de vaste-stofbatterij. Die bestaan uit - de naam zegt het al - een vaste stof in plaats van vloeibaar elektrolyt. Vaste-stofbatterijen kunnen niet alleen meer energie opslaan, ze zijn ook nog een stuk veiliger. Daardoor kun je zonder problemen door midden knippen of buigen.
Supercondensatoren
Een andere belangrijke trend is de komst van supercondensatoren. Dat zijn feitelijk geen batterijen, maar twee geleidende platen waarbij je een spanning overheen zet tijdens het opladen. De voordelen van condensatoren zijn enorm: ze gaan veel langer mee en zijn heel veel sneller op te laden.
Grafeen
Ook grafeen kan ervoor zorgen dat batterijen sneller worden opgeladen. Samsung heeft een technologie ontwikkeld waarmee grafeen in een soort 3D-structuur kan worden toegevoegd aan de elektrodes van een gewone batterij. Daardoor is het mogelijk om batterijen vijf keer zo snel op te laden.
Meer tech-video's? Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal