YouTube gaat AI-muziek maken samen met bekende artiesten
YouTube lanceert een initiatief om samen met beroemde artiesten, muzikanten en componisten het gebruik van kunstmatige intelligentie voor het maken van muziek te onderzoeken. De videodienst werkt hiervoor ook samen met muziekgigant Universal Music.
YouTube lanceert een speciaal programma om samen met artiesten en muzikanten het gebruik van AI voor muziek te onderzoeken. Voor deze Music AI Incubator werkt de videodienst in eerste instatie samen met de grote muziekmaatschappij Universal. Onder andere Anitta, ABBA-bandlid Björn Ulvaeus, Max Richter, d4vd, Don Was en Ryan Tedder van OneRepublic doen mee met het YouTube-initiatief.
De muzikanten gaan de videodienst helpen bij het 'verzamelen van inzichten in generatieve AI-experimenten', schrijft YouTube-ceo Neal Mohan. Ook andere platenmaatschappijen en muzikanten kunnen zich bij het initiatief aansluiten. "Door samen te werken zullen we beter begrijpen hoe deze technologieën het meest waardevol kunnen zijn voor artiesten en fans, hoe ze de creativiteit kunnen vergroten en waar we problemen voor de toekomst kunnen oplossen", aldus Mohan.
'Passende bescherming'
AI luidt volgens de YouTube-baas een 'nieuw tijdperk van creatieve expressie' in, maar er moet wel 'passende bescherming' van de rechten van muzikanten blijven. Mohan wijst erop dat YouTube met zijn automatische detectiesysteem Content ID er al jaren voor zorgt dat rechthebbenden worden betaald voor het gebruik van hun muziek in video's. Dit heeft volgens hem al miljarden gegenereerd voor de muziekbranche. Content ID wordt overigens ook regelmatig misbruikt door oplichters.
YouTube blijft ook AI inzetten om kijkers en makers te 'beschermen'. "We willen graag verder bouwen aan onze focus om artiesten en videomakers te helpen geld te verdienen op YouTube en zullen dit blijven doen in samenwerking met onze partners."
Auteursrechten onder vuur
Met generatieve AI wordt het steeds makkelijker om zelf muziek te genereren, simpelweg door een commando in te typen. Google heeft onlangs zelf ook zo'n AI-tool voor muziekcreatie gelanceerd: MusicLM. AI-modellen worden vaak getraind met grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal. Over dit soort kwesties worden inmiddels meerdere rechtszaken gevoerd.
Google wil intussen het auteursrecht 'op zijn kop zetten' doordat rechthebbenden volgens de techreus een opt-out zouden moeten indienen zodat hun materiaal niet gebruikt wordt voor het trainen van AI. Volgens de huidige wetten moeten rechthebben juist eerst toestemming geven voordat hun materiaal gebruikt mag worden.
'Kwestie van geven en nemen'
Universal-topman Lucian Grainge erkent dat AI ook een groot risico vormt voor de muziekwereld. "Er zal zeker sprake zijn van geven en nemen, terwijl we de kansen en uitdagingen van AI onderzoeken. Maar muziek is altijd gevoed door zo'n dynamische uitwisseling. Het is deze geest van uitwisseling - samenwerkend en competitief - die altijd de creatieve vooruitgang heeft gedreven", schrijft Grainge.
De Universal-baas denkt niet dat AI de menselijke creativiteit uiteindelijk kan vervangen. "Omdat AI altijd de essentiële vonk zal missen die de meest getalenteerde artiesten drijft om hun beste werk te maken: de intentie. Van Mozart tot The Beatles tot Taylor Swift, genialiteit is nooit willekeurig."