Vrachtschip met stalen zeilen voor het eerst de zee op: 30 procent minder uitstoot
De Pyxis Ocean, een vrachtschip dat uitgerust is met twee gigantische stalen zeilen, ging maandag voor het eerst de zee op. De experimentele technologie moet het brandstofverbruik van schepen fors verminderen.
De scheepvaartindustrie is vandaag de dag verantwoordelijk voor ruim 2 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Maar tot nu toe is het moeilijk gebleken om de sector te verduurzamen. De makers van de nieuwe zeilen, BAR Technologies, willen daar verandering in brengen. De WindWings, de twee speciaal ontworpen stalen zeilen waar de Pyxis Ocean mee is uitgerust, kunnen volgens hen de uitstoot van een zeereis met zo'n 30 procent verminderen.
De zeilen zijn zo’n 37,5 meter hoog en werden gebouwd uit hetzelfde materiaal als windturbines. Dat moet ze een stuk weerbaarder maken dan de stoffen zeilen van oudsher.
Reis van zes weken
De Pyxis Ocean is gecharterd door de Amerikaanse multinational Cargill en zal er zo’n zes weken over doen om van Singapore naar Brazilië te varen. Tijdens de reis zal getest worden hoe efficiënt de WindWings zijn. Als de resultaten positief zijn, wil Cargill nog eens tien schepen uitrusten met de technologie.
Ook andere bedrijven willen terugkeren naar het tijdperk van de zeilschepen. Zo ontwikkelt de bekende bandenproducent Michelin al enkele jaren een opblaasbaar zeil voor grote schepen. Andere bedrijven, zoals het Franse AirSeas, ontwikkelen gigantische vliegers die boten vooruit moeten trekken. Tot nu toe zijn echter nog maar een handjevol moderne schepen wereldwijd uitgerust met zeilen.
20 ton CO2 per dag
John Cooper, CEO van BAR Technologies, vertelde aan de BBC dat hij optimistisch is dat de technologie in de nabije toekomst populair zal worden. Tegen 2025 verwacht hij zelfs dat de helft van alle nieuwe schepen zal worden uitgerust met zeilen.
"De reden dat ik er zo zeker van ben, is onze besparing - anderhalve ton brandstof per dag. Als je vier zeilen op een schip zet, bespaar je zes ton brandstof en 20 ton CO2 per dag. De cijfers zijn enorm."