Bosbranden bestrijden met AI: deze zuinige sensoren slaan sneller alarm
De Duitse startup Dryad Networks ontwikkelt sensoren die bosbranden met behulp van AI vroegtijdig kunnen opsporen. De apparaatjes kunnen ook geïnstalleerd worden op afgelegen plaatsen, want ze krijgen hun stroom dankzij zonnepanelen.
De apparaten kunnen in bomen worden geplaatst, op een hoogte van zo'n drie meter. Vanaf daar kunnen ze een gebied zo groot als een voetbalveld monitoren. Sensoren die zich dicht bij een brand bevinden, meten veranderingen in de luchtcompositie. Zodra een brand wordt ontdekt, stuurt het bedrijf via zijn eigen communicatienetwerk een signaal naar de brandweer.
Om effectief te zijn, moet een groot aantal apparaten verspreid worden over een bos. Door gebruik te maken van veel verschillende sensoren, kan Dryad niet alleen vroegtijdig bosbranden detecteren, maar ook de plek bepalen waar het vuur ontstond.
Geen batterijen
De sensoren van het bedrijf maken gebruik van condensatoren om energie opgewekt met zonnepanelen op te slaan. Die hebben een kleinere opslagcapaciteit dan lithium-ionbatterijen, maar het vermogen en de levensduur zijn dan weer wel langer. Lithium-ionbatterijen kunnen zelf vlam vatten, wat ze niet geschikt maakt voor Dryads sensoren.
Het systeem wordt getraind met data die worden verzameld bij de verbranding van materialen die zich in een bos bevinden. Door gebruik te maken van AI, leert het continu bij. Zo kan het netwerk het verschil leren tussen een echte bosbrand en andere zaken die de samenstelling van luchtdeeltjes kunnen beïnvloeden.
Uitbreiden
De technologie wordt al ingezet in delen van Europa en Noord-Amerika. Dryad wil de komende jaren echter fors uitbreiden. Tegen 2030 wil het bedrijf voorkomen dat 3,9 miljoen hectare bos verloren gaat, waarbij 1,7 miljard ton CO2 zou vrijkomen.
Het bedrijf heeft berekend dat dit 7 miljard dollar aan economisch verlies zou besparen. Ook zou de technologie tegen het einde van dit decennium al 10.000 longziektes hebben voorkomen.