Met de Fairphone 5 doe je heel lang: 8 jaar updates en onderdelen zelf vervangen
Het Nederlandse Fairphone heeft een nieuwe duurzame smartphone aangekondigd, waarmee je nog langer moet kunnen doen. De Fairphone 5 krijgt minimaal tot 2031 software-updates. Ook kun je tien verschillende onderdelen zelf vervangen.
Fairphone probeert met zijn producten al jaren een voorbeeld te geven van hoe de gadget-industrie duurzamer kan werken. Door meer gerecyclede en eerlijke materialen te gebruiken, veel langer software-updates te bieden en fabrieksmedewerkers beter te betalen. Bij de nieuwe Fairphone 5 krijg je minimaal vijf Android-updates en software-ondersteuning tot minstens 2031. Het Amsterdamse bedrijf mikt zelfs op 2033. "Hierdoor wordt de impact op het milieu en het gebruik van hulpbronnen tot 50 procent verminderd in vergelijking met een gewone Android-smartphone, die slechts ongeveer drie jaar wordt ondersteund", aldus Fairphone.
Chip voor langer gebruik
De lange software-ondersteuning is mogelijk door de gebruikte chip, de Qualcomm QCM6490. Dat is er eentje die je weinig in andere smartphones tegenkomt. Het is een chip die bedoeld is om extra lang mee te gaan en die minder rekenkracht heeft dan de andere chips in nieuwe smartphones. Maar mensen die hun smartphone intensief gebruiken zullen ook niet snel voor een Fairphone kiezen.
Een andere concessie die je bij de nieuwe Fairphone doet: de camera’s. De hoofdcamera en groothoekcamera van beide 50 megapixel komen van Sony en die zijn redelijk, maar ze zitten ook in goedkopere smartphones.
Onderdelen zelf vervangen
Voor Fairphone-gebruikers is het duurzame aspect belangrijker dan de chip en de camera’s. De Fairphone 5 is voor 70 procent gemaakt van gerecyclede materialen of materialen van een 'eerlijke' herkomst. Het lithium is voortaan 'fair' en het goud in de batterij is ook fairtrade. De ruim 2000 fabrieksmedewerkers krijgen bovendien meer loon.
De Fairphone 5 is weer modulair ontworpen, waardoor je tien onderdelen zelf kunt vervangen. Je kunt de batterij verwisselen, er een andere camera in zetten, of de simkaart- en SD-kaartsleuf vervangen. Fairphone verkoopt de benodigde onderdelen. Zo kost het vervangen van het scherm je bijna 100 euro, de hoofdcamera 70 euro, de selfiecamera 35 euro en de accu 40 euro.
Oled-scherm
Dit is ook de eerste Fairphone met een oled-scherm: een 6,5 inch exemplaar met 90 Hz. Verder heeft het toestel 8 GB RAM, 256 GB opslag, uitbreidbaar met microSD-kaartjes, en een 4200 mAh-accu, die zijn capaciteit voor ruim duizend laadcycli zou behouden.
De Fairphone 5 is ook dunner en lichter dan de voorganger. En de waterdichtheid is verbeterd: het toestel heeft de classificatie IP55, waardoor je er een kwartier mee onder de douche kunt staan.
699 euro
De telefoon ondersteunt 5G en WiFi 6E, en wordt geleverd met een 'schone' versie van Android 13.
De Fairphone 5 kost 699 euro en is vanaf 14 september in Nederland verkrijgbaar.