Duurtest Tesla Model S: Autopilot ligt niet meer ver voor op de concurrentie

©Bright

tesla model s duurtest autopilot nederland infotainment scherm self driving
16 september 2023 om 11:06
Laatste update: 23 september 2023 om 23:18

Onze autotester Rutger rijdt een maand in de vernieuwde Tesla Model S die tot 700 kilometer zou kunnen rijden op een acculading. Deze week in zijn Duurtest: Autopilot en infotainment.

Tesla is geen traditionele automaker en dat merk je aan een heleboel zaken. Ze hebben verantwoordelijkheid genomen om naast de auto’s ook de laadinfrastructuur te bouwen. Ze hebben software die geen opvolger is van iets uit de tijd van de autoradio. Het ontwerp is gebaseerd op de mogelijkheden van een elektrische aandrijflijn. En ze vragen liever vergeving dan toestemming. Daarmee bedoel ik dat ze met hun autonoom rijdende systemen bewust de grenzen opzoeken van wat mag. Met eerdere Tesla’s kon je bijvoorbeeld op hoge snelheid een bocht nemen terwijl de auto zelf stuurde. Pas toen Europa met wetgeving kwam op dat gebied werd die maximale snelheid aangepast.

Lange tijd voelden de rijhulpsystemen van Tesla dan ook vele malen moderner dan die van concurrenten. Spoiler: dat is niet meer zo. Een Kia, een Volvo, een BMW of Mercedes lopen niet meer achter op de Amerikaanse automaker. Allemaal zijn ze in staat om in de file of op de snelweg foutloos de rijtaken over te nemen.

Tesla heeft daar bovenop nog een aantal wat meer ambitieuze beta-programma’s die je aan kan zetten, zoals zelfrijden op basis van de navigatie en zelf van rijbaan wisselen. Bij al die programma’s word je aangespoord om goed op te blijven letten. Bij twee rotondes hier in de buurt vertraagde de Tesla tot het tempo van een omaatje die net over het stuur kan kijken, om vervolgens de bocht raar te nemen en het op te geven. Ik durf met zekerheid te stellen dat de Europese automakers hun auto’s dat ook kunnen laten doen als ze willen, maar ervoor kiezen om dat maar te laten.

Tesla lijkt de leiding in het autonoom rijden verloren te hebben. Ze zijn nog steeds innovatief en hun Autopilot-systeem is heel goed bruikbaar, maar ligt geen straatlengtes meer voor op wat elders in de markt te krijgen is.

Infotainment

Het infotainmentsysteem van Tesla daarentegen is nog steeds verreweg het beste dat je kunt krijgen. De belangrijkste streaming-apps, rechtstreeks in je auto, nu zelfs tijdens het rijden op het schermpje voor de achterpassagiers. De navigatie maakt langeafstandsreizen overzichtelijker en aangenamer dan in welke auto dan ook.

Alles in een overzichtelijke interface zonder rare kronkels omdat oude systemen geïntegreerd moesten worden in nieuwe. De BMW i7 van twee ton die wij reden had bijvoorbeeld geen slimme connectie tussen het scherm achter en het scherm voor en het voelde raar om in de Amazon Fire TV-app te moeten om Netflix te kunnen kijken.

Verbeterpunten zijn er nog wel. Een bluetooth-headset aan kunnen sluiten voor de achterpassagiers en voorin je eigen muziek luisteren zou een hele verbetering zijn. Maar ook daarvoor hoef je vermoedelijk niet een heel jaar te wachten op een modelupdate, maar simpelweg de software-updates aan laten staan.

Volgende week lees je Rutgers conclusies over de Tesla Model S.

Rutger Middendorp test voor Bright elke maand een nieuwe elektrische auto. Volg zijn updates in de Duurtest