©Bright

Dit is het werkpaard onder de 3D-printers

Dit is een van de beste 3D-printers die je kunt kopen: een echt 3D-print-werkpaard

7 november 2023 om 14:28
Laatste update: 8 november 2023 om 14:22

Een paar jaar geleden was 3D-printen iets waar je een serieuze hobbyist voor moest zijn. Hoe is dat nu? Rutger duikt in een korte serie in de wereld van 3D-printen. In dit tweede deel maakt hij kennis met het Tsjechische 3d-print-werkpaard Prusa MK4.

Het verhaal van Prusa is even indrukwekkend als charmant. Prusa begon ooit in 2012 met de Tsjechische Josef Prusa die van zijn hobby zijn beroep wilde maken. Hij bedacht het verwarmde printbed en de Mendel 3D-printer waar de eerste Prusa i3 uit ontstond. Daarna groeide het bedrijf als kool, ontwikkelde eindeloos nieuwe varianten van de 3D-printer, kwam met een Resin-printer (die geen plastic print, maar thermisch verhardt). Het platform Printables werd geïntroduceerd, zodat ontwerpers hun 3D-modellen konden delen en daarmee badges, maar ook gratis 3D-filament konden verdienen.

Tegenwoordig heeft Prusa meer dan 700 mensen in dienst en verschepen ze elke maand meer dan 10.000 3D-printers over de hele wereld. Het bedrijf zit nog steeds in Praag en bedenkt en produceert daar lokaal de printers en software. Alles met de attitude van een maker en overtuigd van open-source.

Nieuw werkpaard

De MK4 is de nieuwste en snelste printer van de Tsjechen en kost 1199 euro. De belofte is dat elke print moeiteloos start met een perfecte eerste laag (daar gaat het vaak mis) en dat de printer zelf weet hoeveel hij gaat trillen van hoge snelheden en dat kan compenseren bij het bewegen van de printkop. De printkop kan eenvoudig vervangen worden en dankzij de open-source mentaliteit zijn verbeteringen aan de printer aan de lopende band te krijgen. Vaak gratis met ontwerpen van andere makers.

Sympathiek is ook dat er kits te koop zijn om je oude Prusa-printer te upgraden naar een MK4. Zo hoef je geen goede machine weg te doen omdat er iets beters te koop is. Net als de MK3 is de MK4 aanzienlijk stiller dan veel concurrenten en voor een apparaat dat uren bezig kan zijn met een print kan dat belangrijk bij aanschaf zijn.

Net als bij oudere 3D-printers kun je een USB-stickje met je ontwerp in de printer schuiven en met een draaiknop selecteren en printen. Ook als je geen internet hebt kun je met de MK4 dus gewoon verder werken. Maar er is ook PrusaConnect en PrusaLink om via je netwerk of via het web je printer te benaderen. Gek genoeg is twee-factor authentificatie (2FA) niet verplicht om je netwerk open te zetten naar het internet. Iets dat ik iedereen meer dan aanraad: je wilt geen apparaat dat zo heet kan worden toegankelijk maken voor hackers.

D.I.Y. or D.I.DON'T

Er is een kit te koop waarmee je zelf in ongeveer een werkdag de printer kunt bouwen. Leuk voor de enthousiaste hobbyist en een goede manier om te leren hoe je printer werkt. Voor wie daar geen zin in heeft is de MK4 ook kant en klaar te koop.

Met een paar minimale handelingen heb je de printer dan klaar voor gebruik en print je meteen een bestand vanaf de meegeleverde USB-stick. En moedertje lief wat is de kwaliteit van 3D printen verbeterd de afgelopen jaren. De bedscraper die standaard op de stick staat ziet eruit als hij in een mal gegoten is. Ook de Benchy, het befaamde bootje waarmee je allerlei printeigenschappen van je 3D printer kunt testen in één snel te printen model, is indrukwekkend rap klaar en indrukwekkend strak in uitvoering.

Printables.com

Na die eerste prints is het zoeken op Printables.com naar objecten die handig zijn om te printen. Je rolt daar van de ene obsessie in de andere, vindt er eindeloos nieuwe toepassingen en ontdekt hoeveel mensen met 3D-printen bezig zijn en wat een geweldige modellen er beschikbaar zijn.

Mijn zoontje had een op afstand bestuurbare auto gekocht waar de schokdemper na twee weken van afgebroken was. Nadat we een nieuwe hadden gemonteerd vond ik een model van een schokdemperbeschemper. Geprint in 12 minuten, op de auto geschroefd en nu vangt mijn printje de klappen op. Als die stuk gaat, print ik gewoon weer een nieuwe. Makkelijk genoeg.

Ook het Gridfinity-opbergsysteem is een typisch 3D-print-fenomeen. Een set basiskubussen kun je gebruiken om eenvoudig passende opbergblokken te maken voor al je spullen, die op allerlei manier te combineren zijn in een raster. Binnen de kortste keren was ik Gridfinity-bakjes aan het aanpassen voor al mijn cameraspullen. Het meeste is al eens door iemand anders gemaakt en gedeeld. De rest ontwerp je eenvoudig zelf.

Printables is de YouTube voor 3D-prints, met Maker Clubs kun je je favoriete makers een financieel steuntje in de rug geven. Met competities word je uitgedaagd om zelf ontwerpen in te dienen en de mogelijkheid om je prints te delen, te becommentariëren en te liken maakt Printables een levendig makerplatform. De video’s zijn hier vervangen door 3D-modellen en foto’s van de prints met beschrijvingen van hoe je het in elkaar moet zetten.

Je voelt je onderdeel van de club

De Prusa heeft nog een groot voordeel ten opzichte van andere 3D-printers. Je voelt je instant onderdeel van een club makers. Er zijn zoveel mensen met deze printer en die hebben voor een groot deel de open source mentaliteit. Elk probleem waar je tegenaan loopt met het maken van een model, met het printen van een download van printables; je hoeft maar een vraag te stellen of iemand helpt je met plezier. Met de Prusa ben je plots lid van een club zonder verplichtingen, maar met eindeloos veel hulp.

De Prusa MK4 is bij mij nog nooit vastgelopen, heeft geen print laten mislukken en doet stil en betrouwbaar zijn werk. Het enige nadeel is dat hij standaard geen ombouw heeft, waardoor lastigere materialen zoals ASA en ABS niet te printen zijn op de MK4. Daarom testen we volgende maand de Bambu Labs P1S die we ook vergelijken met de Prusa MK4.

Lees ook deel 1: 3D-printen wordt steeds makkelijker: wat is er verbeterd?