©California Forever

Tech-miljardairs kopen lap grond in Californië voor 'stad van het verleden'

Tech-miljardairs kopen lap grond in Californië voor 'stad van het verleden'

9 november 2023 om 16:30

Via het bedrijf California Forever wil een groep rijke bewoners van Silicon Valley niet de stad van de toekomst bouwen, maar juist de stad van het verleden. Ze hebben nu genoeg grondgebied gekocht om de plannen door te zetten.

Vroeger keken we met grote ogen naar zaken als 'het huis van de toekomst' of 'de stad van de toekomst'. Inmiddels zijn we daar bijna, mede met dank aan Silicon Valley. De grote techbedrijven hebben ons computers en smartphones verkocht, werken nu hard aan robots, zelfrijdende auto's en kunstmatige intelligentie. Wat doen ze zelf met dat geld? De stad van het verleden bouwen, blijkbaar. Inderdaad, níet de toekomst.

Voetgangers, geen auto's

Ten noordoosten van San Francisco moet een een stad verrijzen die juist niet modern is. Vooral in de VS zijn veel steden rondom de auto gebouwd: overal snelwegen en parkeerplaatsen, te voet kom je nergens. Dat moet in deze stad anders: men moet lokaal kunnen werken, te voet overal kunnen komen, het moet autoluw zijn. Men moet weer zijn eigen huis bezitten, er wordt groen vervoer beloofd, bestrijding van dakloosheid.

"Onze plannen zullen sterk geïnspireerd zijn door die geweldige oude Amerikaanse buurten die iemand die 100 jaar geleden werd geboren, zal herkennen", zei California Forever-topman Jan Sramek eerder. "En dus denk ik dat we heel anders zijn dan veel van de pogingen om nieuwe steden te bouwen en daarbij lekker zijn gemaakt met een visie van de stad van morgen te bouwen. Wij willen een stad van gisteren bouwen."

Komst is nog verre van zeker

Via het bedrijf California Forever heeft een groep rijke tech-ontwikkelaars en investeerders jarenlang voor ruim 800 miljoen dollar stukjes land bij elkaar gekocht. Inmiddels hebben ze een grondgebied ongeveer zo groot als de gemeente Amsterdam. In het bedrijf investeren onder meer LinkedIn-oprichter Reid Hoffman, AI-investeerder Marc Andreessen en Laurene Powell Jobs, de weduwe van Steve Jobs.

De komst van de stad is wel omstreden, juist omdat het land zo stiekem is aangekocht. Maar inmiddels zegt Sramek dat zijn bedrijf genoeg grond heeft, door de laatste andere eigenaren de buurt voor veel geld uit te kopen. De lokale overheid heeft nog wel bezwaar, mede omdat de geplande nieuwe stad vlakbij een luchtmachtbasis ligt. Mogelijk moet de plaatselijke bevolking nog stemmen over of de stad er mag komen of niet.

Lees meer nieuws over innovatie.