Onderzoek: gerecyclede plastics bevatten honderden schadelijke chemicaliën
Wetenschappers van de Zweedse Universiteit van Gothenburg hebben honderden gevaarlijke chemicaliën ontdekt in gerecyclede plastics. Dat kan een groot probleem vormen voor de ontwikkeling van een circulaire economie.
De wetenschappers onderzochten plastic pellets die uit gerecyclede materialen bestaan uit 13 landen in Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oost-Europa. Uit hun onderzoek, dat gepubliceerd werd in het vakblad Data in Brief, blijkt dat die honderden schadelijke chemicaliën bevatten.
In totaal werden 491 stoffen gedetecteerd in de pellets, met nog eens 170 kandidaat-stoffen. Er zaten onder andere gevaarlijke pesticiden tussen, maar ook farmaceutische producten en chemicaliën die in de zware industrie worden gebruikt.
Risico voor consumenten
De onderzoekers, samen met collega’s van een aantal andere universiteiten, publiceerden deze maand ook een opiniestuk in het gerenommeerde vakblad Science. "Deze gevaarlijke chemicaliën vormen een risico voor recyclingmedewerkers en consumenten, maar ook voor de maatschappij en het milieu in het algemeen. Voordat recycling kan bijdragen aan het aanpakken van de crisis in kunststofvervuiling, moet de industrie gevaarlijke chemicaliën beperken", klinkt het.
Volgende week zullen enkele van de auteurs van de studie naar Kenya afreizen voor de derde sessie van de Plastics Treaty Intergovernmental Negotiating Committee (INC-3), een poging van de VN om een internationaal bindend instrument te ontwikkelen om plasticvervuiling tegen te gaan. Daar willen zij de wereld ervan overtuigen dat er nog veel werk aan de winkel is, voordat plastic volledig circulair kan zijn.
"Talloze onderzoeken tonen aan dat gevaarlijke chemicaliën zich kunnen ophopen, zelfs in relatief gesloten plastic recyclingsystemen. We moeten plastic chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de menselijke gezondheid en het milieu snel uitfaseren", zegt professor Bethanie Carney Almroth, een van de auteurs van de studie, aan Science Daily.
Plastic zit overal
Plasticafval verspreidt zich steeds meer over de hele wereld. Enkele maanden terug werden bijvoorbeeld microplastics in de wolken boven Japanse bergen ontdekt. Ook in mensen, onder andere in het bloed, de placenta en de longen, werden al microplastics gevonden.
Onderzoekers zijn koortsachtig op zoek naar oplossingen voor het plasticprobleem. De laatste tijd zijn er steeds vaker veelbelovende doorbraken. Plastics zouden, behalve gerecyled, ook kunnen worden omgezet in grondstoffen als waterstof. Wetenschappers zijn er ook al in geslaagd om zeep te produceren uit plastics.