Cybertruck doorverkopen? Dan klaagt Tesla je aan
Vroege kopers van de Tesla Cybertruck mogen hun langverwachte elektrische pickup-truck in het eerste jaar niet doorverkopen. Wie dat wel doet, riskeert een rechtszaak.
De Tesla Cybertruck zal eind november aan de eerste klanten geleverd worden. Hoewel Tesla er op termijn honderdduizenden wil produceren, zal de oplage aanvankelijk zeer beperkt zijn. Dat terwijl de vraag erg groot is. Om te voorkomen dat mensen hun Cybertruck meteen doorverkopen voor een flinke winst, heeft het bedrijf een clausule toegevoegd aan zijn algemene voorwaarden.
Iedereen die een Tesla Cybertruck geleverd krijgt, mag die een jaar lang niet opnieuw verkopen. Als een eigenaar geen andere keuze heeft, moet hij een uitzondering aanvragen bij het bedrijf. Tesla krijgt in dat geval voorrang om het voertuig opnieuw in te kopen. Als het bedrijf besluit om dat niet te doen, kan je met geschreven toestemming pas je Cybertruck doorverkopen aan een derde partij.
Wanneer een koper zich niet aan de regels houdt, dreigt Tesla die aan te klagen voor minimaal 50.000 dollar. De automaker zegt ook dat het daarna kan weigeren om in de toekomst voertuigen aan die persoon te verkopen. De volledige tekst kan je via deze link lezen.
Waarom doet Tesla dit?
De Cybertruck is een radicaal andere auto. De carrosserie bestaat bijvoorbeeld volledig uit roestvrij staal en Tesla heeft ook gekozen voor een elektrische architectuur van 48 volt, tegenover de standaard van 12 volt in de meeste auto’s. Andere fabrikanten zullen zo snel mogelijk een model willen bemachtigen, om de geheimen van Tesla te ontrafelen.
Dat gebeurde ook in het verleden al. In 2016 kocht Ford bijvoorbeeld een vroege versie van de Tesla Model X voor bijna 200.000 dollar. Het bedrijf deed dat eerder ook met de Tesla Model S. Toenmalig Ford-ceo Mark Fields gaf toen toe dat zijn bedrijf Tesla's uit elkaar haalde om ze te onderzoeken.
Cybertruck komt er nu écht aan
De Tesla Cybertruck laat al jaren op zich wachten. Nadat de elektrische pickup in 2019 werd onthuld, werd de productie meermaals uitgesteld. Dat kwam voornamelijk door technische uitdagingen door het unieke ontwerp van de auto. Zelfs deze zomer bleken er nog problemen te zijn met de inconsistente bouwkwaliteit van de Cybertruck. Vooral de grote paneelopeningen bij sommige exemplaren zorgden ervoor dat Elon Musk zijn onvrede uitte.
Nu lijkt het er steeds meer op dat die problemen zijn opgelost. In een filmpje dat zaterdag op X werd gepost, is een Cybertruck te zien met ogenschijnlijk consistente paneelopeningen. Of dat ook bij het productiemodel zo zal zijn, moet nog blijken.
4 minute detailed walk-around of Cybertruck today in NYC. This build looks absolutely perfect. 👌🏼 pic.twitter.com/GsIH2KDzm9
— Nic Cruz Patane (@niccruzpatane) November 11, 2023