Deze baanbrekende batterij heeft geen zeldzame aardmetalen nodig
De Zweedse batterij-producent Northvolt zegt een doorbraak te hebben bereikt bij de ontwikkeling van natrium-ionbatterijen. Bij de productie zijn geen zeldzame mineralen zoals lithium, kobalt en nikkel nodig.
Natrium-ionbatterijen hebben het potentieel om een goedkoper en veiliger alternatief te zijn voor de gebruikelijke lithium-ion-variant. Ze gebruiken niet alleen minder zeldzame aardmetalen, maar werken ook beter bij zowel lage als hoge temperaturen. In plaats van materialen als lithium, kobalt en nikkel gebruiken ze natrium, dat in grote hoeveelheden aanwezig is op aarde.
Maar tot nu toe was het zeer moeilijk om praktische natrium-ionbatterijen te ontwikkelen. Het voornaamste probleem is de energiedensiteit, die veel lager ligt dan bij lithium-ionbatterijen. Northvolt zegt nu dat het die kloof kan overbruggen.
160 wattuur per kilogram
Het bedrijf heeft een batterij ontwikkeld die 160 wattuur per kilogram kan opslaan. Dat is nog niet evenveel als de accu in je elektrische auto, die tussen de 250 en 300 wattuur per kilogram aankan, maar evenaart al bijna sommige accu’s die gebruikt worden voor energieopslag.
Maar niet alleen de energieopslag is opmerkelijk. Concurrenten van Northvolt, zoals de Chinese Tesla-leverancier CATL, slaagden hier al in 2021 in. De Chinezen gebruiken echter nog altijd zware mineralen zoals nikkel en kobalt in hun batterijen, wat ze minder duurzaam, zwaarder en duurder maakt.
Productie opschalen
Nu de technologie er is, moet de productie nog worden opgeschaald. Northvolt wil tegen het einde van dit decennium massaal natrium-ionbatterijen maken. In een blogpost zegt het bedrijf dat het de technologie voornamelijk zal gebruiken voor energieopslag, een sector die de komende jaren sterk zal groeien.
Cruciaal aan de technologie is dat de traditionele toeleveringsketen omzeild kan worden. Die wordt momenteel grotendeels gecontroleerd door China. Northvolt ziet een toekomst waarin batterijen lokaal geproduceerd kunnen worden met regionale waardeketens.