EU komt met wet tegen telefoonverslaving: niet meer eindeloos scrollen
Het Europees Parlement heeft een initiatiefvoorstel over smartphoneverslaving aangenomen. Het is nu aan de Europese Commissie om daar een wetsvoorstel van te maken.
Het initiatiefvoorstel 'verslavend ontwerp van online diensten' met een focus op verslavende apps en manipulatieve algoritmes komt van GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak, die de ontwikkeling een "mijlpaal" noemt.
Volgens Sparrentak hebben de "trucjes van grote techbedrijven" een effect op de mentale gezondheid van gebruikers, en de ontwikkeling van de hersenen van jonge generaties.
De voorstellen
In het voorstel staat onder andere dat er een verbod moet komen op de meest verslavende ontwerpfuncties binnen apps, zoals het automatisch afspelen van filmpjes en het eindeloos kunnen scrollen. Tevens moet er opgetreden worden tegen de verslavende algoritmes van sociale media en moeten apps na dertig minuten gebruik een waarschuwing geven.
Ook wil Sparrentak dat gebruikers het recht krijgen om niet gestoord te worden, waarbij notificaties en andere aandachttrekkende functies op smartphones standaard zijn uitgeschakeld.
Het Parlement wil daarnaast toegang tot de dashboards van grote techbedrijven waar nieuwe ontwerpfuncties worden getest, om te zien wat er achter de schermen gebeurt.
Grote gevolgen voor jongeren
"Volgens sommige rapporten vertoont één op de vier jongeren kenmerken van smartphoneverslaving", stelt Sparrentak. "Dit heeft grote gevolgen en werkt bijvoorbeeld depressie, aandachtsstoornissen en een laag zelfbeeld in de hand. Hier moeten we echt keihard tegen optreden."
Waarschijnlijk duurt het meer dan een jaar tot de Europese Commissie het wetsvoorstel af heeft.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.