© Lavoie

VanMoof maakt een comeback in 2024 - dit kun je allemaal verwachten

VanMoof maakt een comeback in 2024 - dit kun je allemaal verwachten

20 december 2023 om 16:40
Update: 20 december 2023 om 20:56

Na een chaotisch faillissement werd e-bikemaker VanMoof afgelopen zomer overgenomen en doorgestart. De nieuwe eigenaren zijn van plan om volgend jaar al behoorlijk wat nieuwe producten en diensten te introduceren. Wij sommen voor je op wat je van 'VanMoof 2.0' kan verwachten.

"Het is superbelangrijk voor ons om te behouden wat VanMoof was", zei Elliot Wertheimer, ceo van e-stepfabrikant Lavoie, dat VanMoof overnam, tijdens een interview met The Verge. Maar Wertheimer en Nick Fry, topman bij moederbedrijf McLaren Applied, vertelden ook hoe het bedrijf de komende jaren zal veranderen.

VanMoof e-step

Het nieuwe VanMoof zal volgend jaar voor het eerst met een elektrische step op de markt komen. Eigenlijk gaat het over de Lavoie Series 1, die nu gewoon een laagje VanMoof-vernis krijgt. Wellicht komt de e-step van VanMoof tijdens het tweede kwartaal van 2024 op de markt.

Opvallend: het vouwmechanisme van de Series 1 werd ontworpen door McLaren Applied. Die know-how zou in de toekomst vertaald kunnen worden naar een vouwbare VanMoof in de toekomst. Volgens Wertheimer zijn daar echter nog geen concrete plannen voor.

Herstart in Nederland

Volgend jaar zal ook de productie en verkoop van e-bikes opnieuw worden opgestart. Ook dat moet tijdens het tweede kwartaal gebeuren, vertellen Wertheimer en Fry aan The Verge. De VanMoof S5/A5 zal weer verkocht worden, maar de oudere S3 en S4 niet.

De focus zal aanvankelijk op de Europese markt liggen, met name Nederland, Duitsland en het VK. Later moet VanMoof zijn activiteiten ook weer opstarten in landen als de VS. De tijdlijn daarvoor is wat waziger. De Amerikaanse tak van VanMoof is trouwens nooit officieel failliet gegaan.

Herkenbaar ontwerp blijft

De nieuwe eigenaars benadrukken tijdens het interview alvast dat het iconische uiterlijk van nieuwe VanMoof-fietsen niet zal verdwijnen. De boostknop, het frame-ontwerp, de geïntegreerde lichten, het schopslot en de User Interface blijven allemaal aanwezig, ook in toekomstige modellen.

Service door derden

Binnenkort zal het bedrijf ook beginnen met de uitrol van vervangonderdelen. Die zullen gebruikt kunnen worden door werkplaatsen van derde partijen om fietsen te herstellen. Het bedrijf zet daarvoor een netwerk van retailers op poten. VanMoof 2.0 zelf gaan geen servicehubs meer runnen.

De nieuwe producten van het merk moeten volgens het nieuwe bestuur een stuk betrouwbaarder worden. Ook het onderhoudswerk moet versimpeld worden. Het doel is om uiteindelijk fietsen te maken die op 20 minuten onderhouden kunnen worden. Dat moet de lange wachttijden die het oude VanMoof plaagden, vermijden.

Efficiëntere e-bikes

Nog iets dat je kan verwachten, is dat McLaren Applied zijn ervaring met Formule 1 zal gebruiken om e-bikes en -steps efficiënter te maken. "Hoe win je in de Formule 1 en hoe win je in de autosport? Je wint door efficiëntie … waar je heel goed in wordt, is dingen maken die zo licht, zo klein en zo efficiënt mogelijk zijn”, zei Fry tijdens het interview.

Dat kan er uiteindelijk voor zorgen dat de accu van e-bikes bijvoorbeeld langer meegaat. Fry kijkt bijvoorbeeld naar concurrent Cowboy, dat een Adaptive Power-feature heeft. Daarmee wordt het vermogen automatisch aangepast naargelang de weerstand op de weg, wat voor een efficiëntere rij-ervaring moet zorgen.

Tientallen miljoenen investeren

Hoe dan ook hebben de nieuwe eigenaars behoorlijk wat tijd en geld om de doorstart te verwezenlijken. Doordat het originele bedrijf failliet ging, moeten zij alvast de schuldenberg die VanMoof torste, een slordige 144 miljoen euro, niet afbetalen. Volgens Fry zal het desalniettemin ‘minstens drie jaar’ duren voordat het nieuwe bedrijf op eigen benen kan staan.

Maar eerst moet nog fors geïnvesteerd worden in het nieuwe VanMoof. Lavoie heeft eerder beloofd dat het onderdelen en e-bikes van het oude bedrijf opnieuw zal kopen. Volgens Fry hangt daar een behoorlijk prijskaartje aan vast. De nieuwe eigenaars verwachten 'tientallen miljoenen' te investeren in het bedrijf.

Ricker, die al sinds 2016 schrijft over e-bikes, is alvast optimistisch over de doorstart. "VanMoof staat aan de vooravond van een comeback en zou over een paar jaar beter dan ooit kunnen zijn."

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.