©Unsplash

Nederlandse overheid leent geld uit voor verzwaring van het energienet

Nederlandse overheid leent geld uit voor verzwaring van het energienet

13 januari om 09:35
Laatste update: 13 januari om 09:44

Netbeheerder TenneT heeft van de Nederlandse overheid een lening gekregen van 25 miljard euro. Het doel hiervan is om het overvolle stroomnetwerk in ons land uit te breiden, zo meldt het ministerie van Financiën. 

Het energienetwerk in Nederland is in de problemen, omdat het overvol is geraakt. Volgens TenneT zit het in Zeeland zelfs al aan zijn max. Dat zal je als huishouden niet zo snel merken, maar grootverbruikers kunnen het niet meer aanvragen. Dat geldt niet alleen voor dit soort bedrijven in Zeeland, maar ook in de Noordoordpolder was het raak. We verbruiken in Nederland jaarlijks zo’n 120 miljard kWh.

Energietransitie

Het ministerie schrijft: “Als TenneT minder investeert, ontstaat er vertraging in de uitbreiding van de elektriciteitsinfrastructuur. Dit vertraagt niet alleen de energietransitie, maar verergert ook de huidige congestieproblematiek. Concreet zou dat betekenen dat bedrijven dan mogelijk langer op hun gewenste elektriciteitsaansluiting moeten wachten. Dit raakt het verdienvermogen van Nederland.” 

Het is een financieel hulpmiddel om te voorkomen dat Nederlandse bedrijven minder geld kunnen verdienen door problematiek rondom elektriciteit. Echter is er nog een reden waarom dat congestieprobleem een heet hangijzer is: het kan zelfs verduurzaming van bedrijven tegenhouden, terwijl dit wel noodzakelijk is om aan bepaalde duurzaamheidseisen te voldoen.

13,1 miljard euro voor verzwaring energienet

TenneT is bezig met het verkopen van zijn Duitse bedrijf, maar dat duurt langer dan verwacht waardoor het niet de financiële middelen heeft om deze belangrijke werkzaamheden uit te voeren aan het energienetwerk in Nederland. Om die reden heeft de overheid besloten om te helpen. TenneT krijgt het bedrag in losse delen en in totaal kan het tot 1 december een bedrag lenen van 13,1 miljard euro.

Het is een fikse lening die TenneT ook niet direct hoeft terug te betalen. De overheid heeft vastgelegd dat het bedrag tussen 2030 en 2040 weer op de rekening moet staan. Ook stopt de lening zodra TenneT Duitsland eenmaal is verkocht, als is vooralsnog onduidelijk wanneer dit is afgerond.

Wil je meer weten over de energietransitie? Lees dan onze Energietransitiepagina.