TenneT komt met grootste batterijpark van Nederland: zoveel past daar in
Bij het hoogspanningsstation Westermeerdijk van TenneT zal binnenkort het grootste batterijpark van Nederland gebouwd worden. De eerste fase moet midden 2025 operationeel worden.
De gemeente Noordoostpolder moet de komende jaren zijn rol als hernieuwbare energiehub uitbreiden. Er worden onder andere grote zonneparken gebouwd, op een specifieke plek langs de Wester- en Noordermeerdijk. Op diezelfde plaats staan nu al een groot aantal windturbines, die genoeg energie produceren voor zo’n 400.000 huishoudens.
Grootste batterijpark van Nederland
Nu zal ook een gigantisch batterijpark gebouwd worden in de gemeente, bij het hoogspanningsstation Westermeerdijk. Het park zal gebruikt worden om het elektriciteitsnet in balans te houden, door duurzame energie op te slaan wanneer er een overschot is. Wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait, kan deze energie gebruikt worden.
Het systeem zal een opslagcapaciteit van 1 gigawattuur (GWh) krijgen. Het vermogen, de snelheid waarmee die kan worden geladen of ontladen, zal 250 megawatt (MW) bedragen. Dat maakt van dit project wanneer het klaar is het grootste batterijpark van Nederland. Een gigawatt is genoeg om zo'n 1 miljoen huishoudens mee van stroom te voorzien, en de batterij zou dat dan een uur kunnen doen. Het idee is echter dat zo'n batterij niet steeds wordt leeggetrokken, maar fungeert als buffer op momenten met minder zonne- en windstroom.
Nieuwe regels nodig
In 2022 stelde het bedrijf Begro Energy Projects uit Emmeloord het idee voor aan de gemeente. Omdat zo'n groot project nog nooit eerder was gerealiseerd, moesten er nieuwe regels en beleid worden ontwikkeld. De gemeente en de provincie waren echter positief en besloten het project als een experiment te behandelen.
Zodra alle plannen definitief zijn goedgekeurd, kan het project van start gaan. De verwachting is dat het batterijpark in 2025 deels operationeel wordt. Uiterlijk het jaar erop moet het volledig worden aangesloten op het net.
“Ruimtelijk past dit mooi bij de opweklocatie aan de Westermeerdijk. Zo clusteren we opwek en opslag en gebruiken we de aanwezige energie infrastructuur en duurzaam opgewekte energie efficiënt”, zegt wethouder Toon van Steen in een persbericht.
Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.