Deze schone batterij-vervanger haalt energie uit microben in de grond
Wetenschappers hebben een nieuw soort brandstofcel gemaakt die opgeladen wordt met energie van microben die in de grond leven. Het kan onder andere gebruikt worden in de landbouw.
Het apparaat, uitgevonden door Amerikaanse wetenschappers van de Northwestern University, moet kleine sensoren die in de landbouw gebruikt worden aandrijven. Het moet een alternatief zijn voor sensoren die gebruik maken van vervuilende batterijen. Stoffen uit batterijen kunnen in de grond terechtkomen.
Volgens de onderzoekers, die er een studie over publiceerden in vakblad Proceedings of the Association for Computing Machinery on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies, zijn de brandstofcellen zeer efficiënt. Ze produceren 68 keer zoveel stroom als de sensoren nodig hebben. Ook zouden ze resistent zijn tegen water. De sensoren zijn voorzien van een kleine antenne, waarmee data kan worden doorgestuurd naar een nabijgelegen station.
Microben zijn overal
De enige brandstof die nodig is, zijn microben die in de grond leven. "Deze microben zijn alomtegenwoordig; ze leven al overal in de bodem", zei George Wells, een van de onderzoekers die de brandstofcel ontwikkelden, aan Interesting Engineering. "We gaan geen hele steden van energie voorzien met deze energie. Maar we kunnen minuscule hoeveelheden energie opvangen om praktische toepassingen met een laag stroomverbruik van energie te voorzien”, klinkt het.
Bill Yen, een van de onderzoekers, zei in een persbericht dat uiteindelijk biljoenen van zulke apparaatjes gebruikt kunnen worden om de landbouw te monitoren. Net omdat het er zoveel zullen zijn, is het volgens Yen cruciaal dat er manieren worden gevonden om ze te bouwen zonder vervuilende materialen. "We kunnen ze niet allemaal bouwen op basis van lithium, zware metalen en giftige stoffen die gevaarlijk zijn voor het milieu."