© Unsplash

Apple krijgt er nóg een groot probleem bij

Apple krijgt er nóg een groot probleem bij

17 januari om 22:52

Na de verloren zaak over het Amerikaanse verkoopverbod van de Apple Watch, krijgt de iPhone-maker er nog een flink probleem bij. Apple moet namelijk mogelijk in maart al voor de Amerikaanse rechtbank verschijnen vanwege vermeende inbreuken op de antitrust-wetgeving. Met de beperkingen op de iPhone en iPad zou Apple op illegale wijze de concurrentie hebben tegengewerkt.

Apple wordt ervan beschuldigd de concurrentie te dwarsbomen door hardware- en softwarebeperkingen op te leggen op de iPhone en iPad. Ook zou het bedrijf zijn positie op de smartphonemarkt misbruiken door concurrenten uit te sluiten van iMessage. Financiële bedrijven verwijten de iPhone-maker er verder van hun diensten te blokkeren om Apple Pay dominant te houden.

Het onderzoek van de Amerikaanse Justitie naar Apple loopt al bijna vijf jaar. Nu lijkt het echt tot een aanklacht te komen, meldden bronnen aan Bloomberg. De klacht werd echter nog niet goedgekeurd door de antitrust-functionarissen van de Amerikaanse Justitie. Volgens de bronnen waar Bloomberg mee sprak is er nog een kans dat de zaak pas later dan maart wordt behandeld.

Zaak over de App Store

Het nieuws komt een dag nadat een andere zaak tegen Apple werd afgerond. Epic Games, de maker van onder andere Fortnite, klaagde de techreus aan omdat Apple gebruikers niet op de hoogte bracht van alternatieve manieren om te betalen. Apple beschuldigde Epic ervan het ingebouwde systeem, waarmee Apple een commissie op app-aankopen krijgt, te omzeilen, waarna Fortnite uit de App Store verdween.

De rechter oordeelde in beroep dat Apple ontwikkelaars moet toestaan om links in de App Store te plaatsen om op hun eigen websites aankopen te doen. Voordat de zaak in beroep ging, werd al hetzelfde geoordeeld. Tot nu toe had Apple de maatregel nog niet ingevoerd, omdat het bedrijf eerst het oordeel in beroep wilde horen.

Epic Games is van plan om de oplossing alsnog aan te vechten. Onder het nieuwe systeem zou Apple nog altijd een vergoeding van 27 procent kunnen vragen voor de meeste digitale aankopen. Voor abonnementen ligt de commissie op 12 procent. 

Verkoopverbod Apple Watch

Woensdag was er nog een andere tegenslag voor Apple. Een Amerikaans hof van beroep oordeelde dat het bedrijf alsnog moet stoppen met de verkoop van zijn populairste twee Apple Watch-modellen in de VS vanwege een patentinbreuk. Apple gaat de gezondheidsfunctie die de technologie van het patent gebruikt nu waarschijnlijk in de VS uit de horloges verwijderen.

Meer nieuws over Apple.