Apple gebruikt Nederlands voorbeeld in de VS voor App Store-versoepelingen

©Unsplash

Apple gebruikt Nederlands voorbeeld in de VS voor App Store-versoepelingen
17 januari 2024 om 10:15

Apple gaat het in de VS voor appmakers mogelijk maken om externe betalingen te accepteren, op dezelfde manier die in Nederland al wat langer beschikbaar is voor de makers van dating-apps.

Apple ligt al jaren onder vuur van appmakers vanwege de eis om in-app-aankopen via het betaalsysteem van Apple te laten verlopen. Via dat systeem moeten appmakers 15 tot 30 procent van het betaalde bedrag aan Apple geven, voor het gebruik van zowel de App Store als dat systeem. Linken naar een eigen systeem mocht lange tijd niet, in de VS gaat dat nu wel gebeuren.

Dat verloopt ongeveer hetzelfde als hier in Nederland, bij dating-apps. In 2022 dwong de Autoriteit Consument & Markt in Nederland via de rechter een opening in de regels van Apple af. Sindsdien mogen dating-apps hier wél linken naar een eigen betaalsysteem, met een hele grote maar. Er moet namelijk alsnog commissie aan Apple worden betaald: geen 15 of 30, maar 12 of 27 procent.

VS nu ook over op dat systeem

Hetzelfde gebeurt nu dus in de VS. En voordat appmakers zich rijk rekenen: van die paar procent verschil moet je ook nog een externe audit betalen. Apple verwacht namelijk een rapportage, zodat het bedrijf kan zien of je niet stiekem betalingen die via je app komen, toch totaal aan jezelf toeschrijft.

Volgens Apple is het namelijk zo: als een betaling voor iets digitaals in een app via een Apple-platform is gemaakt, dan is dat onder andere de verdienste van Apple – en dus moet er afgedragen worden, linksom of rechtsom. Wie namelijk naar een eigen betaalmethode wil linken, moet alsnog ook de methode van Apple aanbieden.

Epic-zaak nu afgedaan

In de VS worden de wijzigingen doorgevoerd na de lange rechtszaak tussen Apple en Fortnite-maker Epic Games. Die laatste vindt het percentage van Apple te hoog, en probeerde dat te omzeilen. Daarop werd Fortnite uit de App Store gegooid, iets wat Epic Games veel meer geld heeft gekost dan dat percentage. De rechter stelde Apple eerder al grotendeels in het gelijk, en verplichtte alleen de betaal-link-mogelijkheid die nu wordt doorgevoerd.

Die stap stond nog op pauze omdat Epic Games de zaak door het Amerikaans Hooggerechtshof wilde laten behandelen. Die heeft dat echter afgewezen, waardoor de eerdere uitspraak van de rechtbank nu wordt aangeboden. Opvallend genoeg gaat een vergelijkbare zaak tussen Epic Games en Google een hele andere kant op. Ondertussen is de zaak tussen Apple en de ACM nog niet afgedaan, en kijkt ook de EU kritisch naar de commissies die in de App Store worden afgedragen.

Lees meer nieuws over de App Store.