©Unsplash

I see you: lichtsensor telefoon kan je zonder camera bespioneren

I see you: lichtsensor telefoon kan je zonder camera bespioneren

18 januari 2024 om 15:17

Hackers kunnen de lichtsensor van smartphones inzetten om bewegingen van gebruikers te bespioneren. Dat vormt een potentieel gevaar omdat de lichtsensor altijd aan staat, en voor gebruik geen toestemming nodig is.

Smartphones zijn voorzien van camera's, microfoons, vingerafdruk- of gezichtsscanners, allerlei sensoren en verbindingen – die allemaal eerst om toestemming vragen. De simpele lichtsensor van je telefoon doet dat niet: die werkt altijd, om te zorgen dat de helderheid van je scherm past bij het omgevingslicht. Toch schuilt in die sensor ook een risico, tonen onderzoekers van het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van de prestigieuze universiteit MIT.

De lichtsensor kan van een algoritme worden voorzien waardoor die een soort primitieve camera wordt. Door het scherm onder de sensor als lichtbron te gebruiken, kan het algoritme kleine veranderingen in lichtopbrengst onderscheiden. Het algoritme kan die data omzetten tot ruwe beelden, in de wetenschap dat de bewegingen voor het scherm waarschijnlijk handen of een gezicht zijn.

Zoals in het boek 1984

Veelgebruikte bewegingen kunnen ongemerkt via de lichtsensor worden geregistreerd: scrollen, swipen, rusten: apps zouden ongemerkt kunnen meekijken met hoe een iemand de app gebruikt. "Velen geloven dat deze sensoren altijd moeten worden ingeschakeld", zegt hoofdauteur van het onderzoek Yang Liu.

"Maar net als het telescherm kunnen omgevingslichtsensoren passief vastleggen wat we doen zonder onze toestemming, terwijl apps nodig zijn om toegang tot onze camera's te vragen." Het telescherm is een verwijzing naar het boek '1984' van George Orwell, waarin alle burgers worden bekeken door Big Brother via zulke telescreens.

Nog niet erg snel

"Onze demonstraties laten zien dat deze sensoren, in combinatie met een scherm, een soort beeldvormingsbedreiging voor de privacy kunnen vormen door die informatie te verstrekken aan hackers die uw slimme apparaten bewaken", aldus onderzoeker Liu.

Toch is het gevaar zeer gering. Hoewel er beelden gevormd kunnen worden via de sensor, ligt de snelheid momenteel heel laag: 1 beeldje per ruim 3 minuten. Het onderzoek toont wel aan dat bedrijven voorzichtig moeten zijn met nieuwere, mogelijk snellere lichtsensoren.

Lees meer nieuws over smartphones.