Deens bedrijf investeert 150 miljard in kunstmatige energie-eilanden in Noordzee

©Unsplash

Deens bedrijf investeert 150 miljard in kunstmatige energie-eilanden in Noordzee
21 januari 2024 om 12:00

Een investeerder uit Denemarken is van plan om zo’n 150 miljard euro te investeren in de bouw van kunstmatige eilanden voor de opwekking van energie. Het gaat dan om een gebied in de Noordzee en het idee is dat groene energie hierdoor een flinke boost krijgt.

Het is niet zomaar een investeerder die hiervoor kiest: Copenhagen Infrastructure Partners is wereldwijd een van de grootste investeerders in groene energie. Het investeert vooral in windparken. Op die eilanden die het wil bouwen moeten dan ook windturbines komen en de stroom die wordt opgewekt heeft ook al een doel. 

Groene waterstof

De opgewekte stroom moet gaan helpen om via elektrolyse groene waterstof te creëren. Dit type waterstof kan worden gebruikt om bijvoorbeeld stadsbussen of waterstofauto's te laten rijden. Het klinkt omslachtig: ergens op een eilandje in de Noordzee iets maken dat op het vasteland nodig is. Echter geeft het Deense bedrijf aan dat het via pijpleidingen aan land brengen van de groene waterstof goedkoper dan elektriciteit via kabels aan land te brengen.

Het bouwen van dit soort projecten is niet uniek. België werkt aan het Prinses Elisabeth Eiland, wat het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld is. De Belgen hebben straks dus de primeur, maar de Denen hebben met zo’n gigantische investering duidelijk plannen om het groots te maken. De twee landen krijgen wel met elkaar te maken: het Belgische eiland moet namelijk het knooppunt worden voor nieuwe onderzeese hoogspanningslijnen met het Verenigd Koninkrijk en.. Denemarken dus.

Kunstmatige energie-eilanden

Hoewel ons land gunstig ligt aan de Noordzee, zijn dit soort projecten in Nederland vooral in onderzoeksfase. Het zijn enorm kostbare projecten waarvoor vaak de private sector moet worden aangeboord. Zeker gezien de huidige economische omstandigheden zullen bedrijven er momenteel minder happig op zijn om zich aan zulke dure plannen te verbinden. Of ze kijken misschien de kat uit de boom bij de Belgen en de Denen.

Meer lezen over energie? Lees dan over de verzwaring van ons energienetwerk