Zo wil de Nederlandse overheid de overbelasting van het stroomnet oplossen
De Nederlandse rijksoverheid heeft een 'Actieagenda' gepresenteerd, waarin wordt beschreven hoe de dreigende overbelasting van het stroomnet zal worden bestreden.
De overheid wijst er op dat Nederlanders druk bezig zijn om te verduurzamen. Grotendeels is dat goed nieuws voor de energietransitie, maar "tegelijkertijd legt deze ontwikkeling een grote druk op ons elektriciteitsnet."
De nieuwe agenda beschrijft hoe dat wordt opgevangen. Hierbij wordt gekeken naar het laagspanningsnet dat binnenkomt bij woonhuizen en kleine bedrijven, waar de komende jaren maatregelen bij worden getroffen.
Nieuwe kabels en huisjes
Tussen nu en 2035 moet tussen de 80.000 en 105.000 kilometer aan kabels worden gelegd in het net, om de extra drukte op te vangen. Daarbij worden tussen de 37.000 en 54.000 elektriciteitshuisjes gebouwd.
Onderzoekers gaan tegelijkertijd kijken wat nog meer gedaan kan worden. Dit jaar wordt gekeken of dynamische prijzen gebruikt kunnen worden om drukte op het net te verspreiden, om zo bijvoorbeeld te voorkomen dat iedereen tegelijkertijd gaat terugleveren op zonnige momenten. Daarnaast wordt onderzocht of een buurtaccu helpt om drukte op het net te verminderen.
Je auto aan banden
Een ander potentieel alternatief is om het stroomgebruik van laadpalen automatisch aan te passen. Is het druk op het net, dan kan dit worden verlicht door auto’s even iets minder snel te laten opladen. Onderzoek moet uitwijzen in hoeverre dit kan zonder dat gefrustreerde automobilisten met een onverwacht lege accu komen te zitten.
Ook wil de overheid stimuleren om elektrische auto’s als accu voor je huis te gebruiken. Ondermeer Polestar introduceerde laatst een wagen waarmee dat kan: wordt er meer stroom opgewekt dan nodig is, dan wordt het overschot bewaard in je auto tot je huis er weer om komt vragen.
Meer over elektrisch rijden: Je auto als thuisbatterij.