Dit is het eerste vloeibare geheugen - wordt Terminator 2 werkelijkheid?
Wie het tweede deel van The Terminator gezien heeft, kent vast nog wel het vloeibare personage dat Arnold Schwarzenegger achterna zit. Hoewel de rest van de robot ontbreekt, is het wetenschappers wel gelukt om een computergeheugen in vloeibare vorm te fabriceren.
Een groep Chinese onderzoekers heeft FlexRAM gedemonstreerd, het eerste computergeheugen dat bestaat uit vloeibaar metaal. Het zou de weg moeten vrijmaken voor andere flexibele hardware, met name implanteerbare apparaten. Hoewel hun creatie vooralsnog beperkt is in snelheid en duurzaamheid, wijst de doorbraak wel op de vooruitgang van flexibele technologie.
Zo werkt het
Het materiaal bestaat uit druppels vloeibaar metaal gallium, opgeschort en ingespoten in Ecoflex, een rekbaar biopolymeer. Verder maakt de FlexRAM gebruik van acht opslageenheden, waarvan iedere eenheid slechts één byte aan informatie kan beheren. Dat is niets vergeleken met de geheugencapaciteit in gadgets voor consumenten, en het is bovendien beperkt tot 3500 cycli.
Toch toont de technologie veelbelovende eigenschappen. Bijvoorbeeld het vermogen om data tot 12 uur vast te houden, zelfs wanneer deze is uitgeschakeld. Dit zou betekenen dat het niet alleen als geheugen op de korte termijn kan worden gebruikt, maar ook als flexibele opslag.
Slechts het begin
Het is de eerste keer dat een dergelijke technologie is ontwikkeld. Jing Liu, een van de onderzoekers bij Tsinghua die aan FlexRAM heeft gewerkt, benadrukt dan ook dat hun uitvinding "een theoretisch fundament en technisch pad biedt voor toekomstige zachte intelligente robots, 'brain-computer-interface' (BCI) en draagbare of implanteerbare apparaten".
Hoewel de huidige capaciteiten van FlexRAM nog beperkt zijn, wijst het wel degelijk op veelbelovende toepassingen in andere gebieden. De technologie bevindt zich momenteel nog in de kinderschoenen, maar het feit dat dit nu mogelijk is, zegt veel voor de toekomst van flexibele en innovatieve hardware.
Meer nieuws over hardware: waarom GPU's van Apple, AMD en Qualcomm kwetsbaar zijn voor hacks.