©Unsplash

Asteroïde explodeert boven Berlijn: zo zag het eruit

Asteroïde explodeert boven Berlijn: zo zag het eruit

27 januari 2024 om 22:50
Update: 2 februari 2024 om 10:10

Wetenschappers ontdekten dat er een asteroïde onze atmosfeer in was gekomen: de ruimtesteen ging op hoge snelheid richting Berlijn, maar explodeerde nog voordat het de grond (of de stad) raakte. Het gebeurt vaker dat we bezoek krijgen van een asteroïde, maar vaak is dat pas lastminute bekend. Nu was dat al een paar uur van tevoren. 

De asteroïde heet 2024 BXI en werd ontdekt door een man die zichzelf asteroïdejager noemt: Krisztián Sárneczky. Hij is niet een hobbyist: hij is astronoom bij het Konkoly-observatorium in Hongarije. Hem lukte iets dat ons als mensen maar acht keer eerder is gelukt: een asteroïde zien aankomen in onze atmosfeer. NASA kon al vrij snel een voorspelling maken van waar en wanneer de ruimtesteen zou neerstorten en dat deed het heel goed. 

Kleine meteoriet bij Nennhausen

De voorspelling luidde: “Een kleine meteoriet valt uit elkaar als onschadelijke vuurbal ten westen van Berlijn, vlakbij Nennhausen, om half twee ‘s nachts. Het mooie hiervan is dat er daarom ook beeld kon worden gemaakt. Een camera in Leipzig toont de asteroïde die een paar seconden verschijnt en dan weer verdwijnt. Het was een kleine steen: slechts een meter breed. Mogelijk zijn er wat stukken op de grond gestort en die worden ook gezocht, maar het is dus wel een vrij klein ding. 

Scientias laat weten dat ESA (het Europese Ruimteagentschap) zegt dat 99 procent van de asteroïden die minder zijn dan 40 meter en in de buurt van onze planeet komen, nooit wordt gevonden. De varianten die wel worden gevonden, zijn vaak al vele jaren eerder neergekomen. Het is door hun kleine afmeting niet makkelijk ze te spotten en vaak als ze worden gezien, dan hebben we niet lang voordat ze neerkomen. Dat is gevaarlijk, want je kunt er wel degelijk gewond door raken. De kans is klein, maar in 2013 waren er nog 1200 mensen gewondgeraakt door een asteroïde van 17 meter boven de Russische stad Tsjeljabinsk. Vooral ramen die aan diggelen waren zorgden voor problemen.

Asteroïden op het oog

Dat is ook waarom wetenschappers wel degelijk een oogje in het zeil houden als het om asteroïden gaat en worden er steeds meer nieuwe technologieën ontwikkeld om gewonden te voorkomen. Vooral het Vera C. Rubin-observatorium in Chili speelt een grote rol, maar tegelijkertijd heeft de eerdergenoemde asteroïdejager Sárneczky al vaker inkomende ruimtestenen gezien: dus ook zulke initiatieven blijven belangrijk. Maar er is geen reden om met een helm op te gaan lopen: er zijn van de 1 miljoen planetoïden die we nu kennen maar 1400 stuks mogelijk gevaarlijk, zegt ESA. En sowieso wordt er de komende honderd jaar geen asteroïde verwacht waar we ons op aarde enorm zorgen over zouden moeten maken. 

Lees meer over ruimtevaart en abonneer je op de Bright nieuwsbrief.