Poppetje gezien, cache dicht: Google stopt officieel met archief-knop

©Unsplash

Poppetje gezien, cache dicht: Google stopt officieel met archief-knop
2 februari 2024 om 12:31

Google Zoeken had jarenlang een knop waarmee je de pagina in het archief van Google kon bekijken, de cache. Voor als de echte pagina niet wilde laden, maar dat is volgens Google inmiddels achterhaald.

De knop 'In cache bekijken' stond vroeger altijd achter de kleine urls vlak boven de zoekresultaten van Google. Verstopt onder een klein pijltje was de functie vooral gericht op de wat ervarener gebruiker. Met de knop kon je een pagina bekijken, zelfs als die niet wilde laden. Dat wilde vroeger nog weleens gebeuren door overbelasting van de pagina, maar tegenwoordig komt het veel minder vaak voor.

Zo weinig zelfs, dat de knop maar is verwijderd: naast urls staan nu voortaan drie bolletjes, die bij een klik meer vertellen over het zoekresultaat. De knop was al eventjes weg, maar Google-zoekliaison Danny Sullivan bevestigt nu officieel het verdwijnen van de cache-knop. "Ja hij is verwijderd. Ik weet het, het is treurig. Ik ben ook treurig, want het is een van onze oudste functies", aldus Sullivan.

Alternatief bestaat wel

Inmiddels toch achterhaald dus. "Maar het was bedoeld om mensen te helpen toegang te krijgen tot pagina's toen je vroeger vaak niet kon vertrouwen op het laden van een pagina. Tegenwoordig is het enorm verbeterd. Dus is besloten om de functie met pensioen te sturen", aldus Sullivan.

Er bestaat wel een alternatief op de knop: de Wayback Machine van het Internet Archive. Die site legt regelmatig heel veel webpagina's vast, zodat je dagen, maanden of zelfs jaren later kan bekijken hoe een bepaalde site er ooit uit zag – Bright tien jaar geleden bijvoorbeeld.

Sullivan hoopt dat die functie van het Internet Archive een snelkoppeling krijgt dat nieuwe informatie-overzicht dat je nu te zien krijgt. "Dat zou een geweldige hulpbron zijn", schrijft Sullivan. "Dat past heel goed, mensen zien dan makkelijk hoe een pagina door de tijd heen is veranderd." Hij doet echter geen beloftes: Sullivan werkt dan wel voor Google, maar bepaalt niet wat er met de zoekmachine gebeurt – hij is eigenlijk meer de meest enthousiaste gebruiker, en praat in die rol met de rest van de gebruikers.

Meer Google en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.