Deze 'krab' wekt energie op met golven: Shell sluit zich aan bij golfenergie

©Mocean Energy

Deze 'krab' wekt energie op met golven: Shell sluit zich aan bij golfenergie
6 februari 2024 om 01:01

Bij Shell denk je meteen aan benzine en diesel, maar het bedrijf steekt nu ook geld in een project om energie uit de golven op zee te halen. De oliereus werkt samen met bedrijven en wetenschappers aan een project voor golfenergie en onderzeese energieopslag.

Als je de zee inrent, dan merk je het: de kracht van een golf. Wat als je deze kracht nu eens kon omzetten naar energie? Daar wordt volop aan gewerkt, op meerdere locaties ter wereld. Op 5 kilometer van het Schotse eiland Orkney is bijvoorbeeld sinds een jaar een groot project gaande om golven om te zetten naar hernieuwbare energie. Het maakt een onderdeel uit van het programma Renewables for Subsea Power. Shell is de nieuwste investeerder in het project. Het bedrag is niet bekendgemaakt.

Golfenergie opslaan in onderzeese batterij

Als alternatieven voor fossiele brandstoffen zijn windenergie en zonne-energie steeds belangrijker. Getijdegolven blijken nog zo'n energiebon die kan worden gebruikt om aan de energievraag te voldoen en de CO2-uitstoot te verlagen. Op zee worden enorme krachten uitgewisseld, zonde om hier niets mee te doen. 

Het project bestaat grofweg uit twee onderdelen: een golfenergie-converter en een onderwaterbatterij. Het eerste onderdeel, dat de golven opvangt, draagt de naam Blue X en heeft qua ontwerp iets weg van een grote krab. Het tweede onderdeel heet Halo en is een gigantische onderzeese batterij. Die is ontworpen om de meest extreme omstandigheden aan te kunnen en moet in de toekomst makkelijk uit te breiden zijn.

Zeeën van data

Niet alleen Shell doet mee aan dit avontuur op zee. Er zijn nog veel meer bedrijven bij betrokken, waaronder TotalEnergies, een ander groot energiebedrijf. Iedereen die meedoet aan dit project krijgt bovendien toegang tot alle gegevens en resultaten, alles wordt met elkaar gedeeld. Hiermee hopen de partijen deze onderzoeksresultaten te kunnen inzetten om hun bedrijf beter te laten inspelen op de vraag naar duurzame energie en de CO2-uitstoot te verlagen.

Het project onderzoekt ook kosteneffectieve en koolstofarme onderzeese kabels, die worden gebruikt door de olie- en gasindustrie. 

Waddeneilanden

In Nederland wordt onderzoek gedaan naar het produceren van energie uit zeewater, maar dan ook echt bedoeld voor gebruik door consumenten. Volgens onderzoekers van TNO kunnen tegen 2030 alle Waddeneilanden van elektriciteit worden voorzien met energie uit de golven, uit de getijden en uit het mengen van zout met zoet water. Zelfs delen van de provincies Friesland en Groningen zouden ervan kunnen profiteren.

Lees meer over energie, en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.