©Corsano Health

Deze smartwatch weet wanneer je een hartstilstand hebt

Deze smartwatch weet wanneer je een hartstilstand hebt

24 februari 2024 om 10:30
Update: 24 februari 2024 om 15:08

De smartwatch kan steeds meer. Naast je hartslag meten en je stappen tellen kun je er hartfilmpjes mee maken en je kunt zelfs zien hoe het met het zuurstofgehalte van je bloed gesteld is. Nu is er een nieuwe innovatie, namelijk de mogelijkheid om te zien of je een hartstilstand hebt. En dat is nog een Nederlandse uitvinding ook.

In opdracht van de Hartstichting is het Nederlandse onderzoekers gelukt om een smartwatch te maken die waarneemt dat je een hartstilstand hebt en vervolgens de hulpdiensten inschakelt. Zeker als je alleen bent wanneer dit gebeurt, is het prettig dat op deze manier wel hulp onderweg is. Bij een hartstilstand telt elke seconde. 

Bloed in de haarvaten

De smartwatch werkt volgens The Lancet Digital Health op basis van photoplethysmografie, wat het bloedvolume in de aderen meet. Door te zien hoeveel bloed er door de kleinste haarvaten loopt kan worden vastgesteld dat er een grote kans is op een hartaanval. Bij een hartstilstand is dat namelijk een duidelijk symptoom: minder bloed in die haarvaten. Dat tekort aan bloed kan worden gezien met een groen licht dat vanaf de onderkant van het klokje op de huid wordt geschenen. Wordt er veel licht door de sensor opgenomen, dan is dat geen goed teken.

De onderzoekers hebben de Cardiowatch van Corsano Health gebruikt om hun aangepaste versie ervan te maken. Er staat op maat gemaakte software op die de onderzoekers dankzij veel data hebben weten te trainen op het herkennen van een hartstilstand. 291 patiënten hebben het slimme klokje zelfs al gedragen. Je kunt een hartstilstand doorgaans niet zien aankomen, maar dit waren allemaal patiënten bij wie voor een operatie het hart tijdelijk werd stilgelegd: een ideaal moment om de speciale Cardiowatch te testen. Bij bijna alle 291 werd vastgesteld dat het hart niet meer pompte.

Eerste hulp bij een hartstilstand

Hartstilstand is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Jaarlijks krijgen 17.000 Nederlanders een hartstilstand en dat komt vaak voor als ze alleen zijn. In 60 procent van de gevallen is iemand alleen. Iets wat vaak in een overlijden resulteert. Dus is zulke hulp in smartwatchvorm zeker nodig om mensen een grotere kans op overleving te bieden. Hoe langer de bloedcirculatie immers stilvalt, hoe moeilijker het voor het lichaam wordt om te herstellen. 

Het is nog geen tijd om met dit goede idee op de markt te komen: omdat het nu alleen op stilliggende personen is getest, moet er nog een test volgen met mensen die bewegen. Immers is dat in de normale hartstilstandsituatie ook het geval. Er wordt zelfs vaak heel wild bewogen. 

Lees meer over wearables of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.