©Eyegaze

Verlamde mensen posten op social media door oogtech van NASA

Verlamde mensen posten op social media door oogtech van NASA

24 februari 2024 om 17:00

NASA heeft technologie ontwikkeld die niet alleen in de ruimte van pas kan komen, maar ook op aarde. De technologie zorgt ervoor dat mensen die verlamd zijn beter kunnen communiceren. Dat kan door oogbewegingen.

Stel je voor dat je spraakproblemen hebt en toch je boodschap wil overbrengen. Veel mensen zouden dan kiezen voor typen, maar dankzij een nieuwe uitvinding van NASA Jet Propulsion Laboratory en Eyegaze kan dat ook anders. Mensen die bijvoorbeeld door hersentrauma niet meer kunnen spreken, kunnen met hun ogen toch nog communiceren.

Waar staar jij naar?

Een apparaatje (een soort camera) dat je boven of onder je computerscherm plaatst leert in 15 seconden je blik kennen en ziet vervolgens precies waar jij naar kijkt op het scherm door infraroodlicht dat reflecteert in het hoornvlies van het oog. Via speciale beeldverwerkingssoftware wordt er vervolgens gezien waar jouw blik op rust en zo kun je bijvoorbeeld op een knop op het scherm drukken. Het blijkt als een trein te werken: mensen over de hele wereld gebruiken de technologie om het leven wat makkelijker te maken. 

Het apparaatje kan op computers, maar ook mobiele telefoons worden geplaatst en maakt het makkelijker om online te chatten, te telefoneren of social media-posts te maken. Het gaat echter verder. Het kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt om handsfree te rijden in een elektrische rolstoel. Het kan dus een heel groot deel van de mensen helpen: mensen met ALS, spierdystrofie, MS en hersenverlamming bijvoorbeeld. 

Waarom specifiek de ogen zo belangrijk zijn, is omdat de zojuist genoemde aandoeningen voor ‘locked-in syndroom’ kunnen zorgen. Dit is een situatie waarin alle vrijwillige spieren in een verlammingstoestand komen en opmerkelijk genoeg alleen de oogspieren nog werken.

Ogen zijn essentieel

NASA schrijft: “Eyegaze Edge meet verschillende oogkenmerken, waardoor de tracker ook werkt als er minder van de pupil zichtbaar is. Het bedrijf heeft klinische specialisten in dienst die problemen kunnen oplossen waardoor klanten het systeem ook kunnen gebruiken bij aandoeningen als staar, droge ogen en hangende oogleden die de pupil gedeeltelijk bedekken.”

Het klinkt misschien eenvoudig om oogtracking te gebruiken, dit is immers technologie die al vele jaren bestaat, maar voor mensen zijn juist die ogen cruciaal wanneer allerlei andere functies het begeven. En dat er zelfs een oplossing is voor als ogen ook niet 100 procent meewerken, dat maakt het een universeel inzetbare tool. Misschien zelfs op meer gebieden dan alleen bij mensen die verlamd zijn.

Lees meer over medische innovaties, of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.