Niet zo lekker: snoepautomaat gebruikt zonder toestemming gezichtsherkenning
De gezichten van mensen die wel een chocoladesnack uit de snoepautomaat trekken worden vastgelegd door de automaat. Door een foutmelding bij een snoepautomaat op een Canadese universiteit is gebleken dat je dataprivacy zelfs een kwestie is bij een simpele snoepautomaat. We kennen het in Nederland nog niet echt, maar op universiteiten in Noord-Amerika komt het voor dat zelfs een snoepautomaat dit soort gegevens neemt en potentieel zelfs bewaart.
Het gaat hierbij specifiek om snoepautomaten van M&M’s. Veel studenten wisten helemaal niet dat de gezichtsherkenningssoftware hun data verzamelde. Het kwam ter sprake op Reddit door iemand die een foutmelding op een snoepautomaat liet zien die zo heet: ‘Invenda.Vending.FacialRecognitionApp.exe’. De gezichtsherkenningssoftware zou gebruikt worden om specifieke producten te kunnen aanraden en mensen te verleiden tot het kopen van meer snoep.
Snoepautomaat en dataprivacy
Dat doet het door de leeftijd van mensen te schatten op basis van hun gelaat. Ook het geslacht zou een rol spelen. Het is schokkend omdat niemand van een snoepautomaat verwacht dat het überhaupt data bijhoudt: zeker geen gezichten. Ook kun je vraagtekens stellen bij hoe groot de meerwaarde is van zoiets. Weegt dat op tegen het risico? En worden die beelden niet opgeslagen waardoor ze misschien in een lek op straat kunnen komen te liggen?
De universiteit heeft zijn samenwerking met de distributeur van de snoepmachine stilgelegd. De automaten zijn echter nog niet weggehaald en studenten proberen de camera's af te plakken. De makers van de snoepautomaten menen dat ze gewoon voldoen aan de regels als het om dataprivacy gaat. Het zou zelfs aan de naar eigen zeggen nog strengere regels die in Europa gelden voldoen. Ook zouden de beelden niet worden opgeslagen of aan een individu worden gelinkt. Dat is niet helemaal het antwoord waarop de boze studenten zitten te wachten: zij willen niet dat hun gezicht wordt vastgelegd zonder dat ze hiervan van tevoren op de hoogte worden gesteld. Ook is het de vraag of het echt klopt wat de verkoper hier stelt. Als die niet oppast, dan krijgt ‘lekkers’ straks echt een dubieuze, dubbele betekenis.
Meer lezen over privacy? Abonneer je op de Bright Nieuwsbrief.