Zelfrijdende auto’s kunnen door laser ongelukken veroorzaken
De LiDAR-sensoren van zelfrijdende auto’s blijken gevoelig te zijn voor laser. Door een laser-aanval te plannen kan een ongeluk worden veroorzaakt. Dit blijkt uit een studie die is gedaan door UCI en universiteit Keio en werd gepresenteerd tijdens San Diego Network and Distributed System Security Symposium.
LiDAR is een technologie die je onder andere tegenkomt in gadgets van Apple: het is in staat om via laser heel snel metingen te doen. Hierdoor kan het een kamer snel in kaart brengen, maar ook helpen met het inmeten van bijvoorbeeld een nieuwe keuken. In het geval van autonome auto’s zorgt LiDAR ervoor dat de weg wordt gescant en de auto weet hoeveel ruimte hij heeft om een bocht te maken of om in te parkeren. En niet alleen zelfrijdende auto’s leunen hierop, ook consumentenauto’s van Mercedes-Benz, Volvo en Tesla gebruiken het.
LiDAR-technologie
Die technologie werkt goed, zo werd al bewezen door zelfrijdende auto’s in onder andere San Francisco, maar nu blijkt uit de studie dat het ook verkeerd kan aflopen. Autonome auto’s kunnen door een laseraanval een ongeluk veroorzaken. Dit blijkt uit onderzoek van UCI en universiteit Keio in Japan. Je kunt met lasers net doen alsof er een object is, waardoor de auto bijvoorbeeld hard remt, of juist de objecten die er wel zijn mist. Het maakt daarbij niet uit of het oudere bolides met LiDAR zijn of nieuwere.
De onderzoekers lieten met een laser aan de auto weten dat er plotseling een wandelaar was, waarna deze hard in de ankers ging. Deze aanval was vooral effectief bij eerste generatie LiDAR-systemen. Bij nieuwere generatie systemen was het echter mogelijk om met een speciaal laser en lens te zorgen dat er juist objecten uit het zicht verdwenen, wat voor een ongeluk kan zorgen omdat de auto niet remt.
Automakers op de hoogte gesteld
Hoewel de onderzoekers niet echt met oplossingen komen, is het onderzoek nog niet klaar. Wel hebben ze de makers van zelfrijdende auto’s en overige voertuigen met LiDAR-technologie geïnformeerd over hun onderzoek, zodat die zich bewust zijn van de potentiële gevaren.
Lees meer over zelfrijdende auto's of blijf op de hoogte via de gratis Bright Nieuwsbrief.