©Unsplash

Eindelijk goed nieuws: CO2-uitstoot echt beperkt door windmolens en zonnepanelen

Eindelijk goed nieuws: CO2-uitstoot echt beperkt door windmolens en zonnepanelen

4 maart 2024 om 16:59

Het is echt ergens goed voor: alle zonnepanelen, windmolens, hydro-installaties en andere oplossingen voor groene stroom hebben ervoor gezorgd dat de uitstoot van CO2 minder hard groeit. De volgende stap: een daling in de uitstoot.

In 2023 was er nog steeds een groei in de wereldwijde CO2-uitstoot, meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn nieuwste rapport. De pessimist zou zeggen: zie je wel, alle moeite voor niks. Maar nee: de toename in CO2-uitstoot was vorig jaar voor het eerst in tijden lager dan het jaar ervoor.

In 2023 werd wereldwijd 410 miljoen ton meer CO2 uitgestoten dan in 2022, tot een wrange recordhoogte van 37,4 miljard ton. Maar die groei is te verklaren, stelt het IEA. In China, de VS en een aantal andere landen was het vorig jaar erg droog, waardoor grote waterkrachtcentrales stil stonden. Die energievraag moest helaas door fossiele installaties worden opgevangen. Zo'n 40 procent van de CO2-stijging van vorig jaar is aan specifiek die droogte toe te schrijven.

Was die droogte er dus niet geweest, dan zou de wereldwijde uitstoot door energie-opwekking in 2023 waarschijnlijk lager zijn geweest dan in 2022.

Voorzichtig positief

Het IEA stelt dus dat alle moeite zijn vruchten begint af te werpen. Want die extreme droogte gaan we nog vaker krijgen, maar we hebben steeds meer manieren om die op niet-fossiele manier op te vangen.

Dat gaat best snel: want ook al groeide de CO2-uitstoot uit energieproductie tussen 2019 en 2023 met in totaal 900 miljoen ton, was dat drie keer zo hoog geweest zonder alle energie-innovatie, stelt het IEA. Zonnepanelen, windmolens, waterkrachtcentrales maar ook elektrische auto's en warmtepompen zorgen per saldo voor een verlaging in de wereldwijde CO2-uitstoot, ondanks bevolkingsgroei, ondanks al die opkomende economieën.

In de tien jaar tot 2023 groeide de CO2-uitstoot jaarlijks met iets meer dan 0,5 procent. Dat is de langzaamste stijging sinds de crisis van de jaren '30 van de vorige eeuw, toen de wereldeconomie instortte en er qua uitstoot een merkbare daling was.

Rijke landen qua uitstoot 50 jaar terug

Nog een positieve noot uit het rapport: de meer geavanceerde of ontwikkelde economieën, waaronder ongetwijfeld ook Nederland, zien hun uitstoot helemaal drastisch dalen. Landen als de onze zitten volgens het IEA qua CO2-uitstoot weer op hetzelfde niveau als 50 jaar geleden – ergens in de jaren '70 dus. De daling in zulke landen was vorig jaar 4,5 procent vergeleken met het jaar ervoor: een gezamenlijke daling van 520 miljoen ton in 2023. De vraag naar kolen in geavanceerde landen is inmiddels weer op het niveau van 1900.

Daar staat helaas wel nog steeds tegenover dat reuzen China en India nog achterlopen. China heeft als 'fabriek van de wereld' natuurlijk een enorme uitstoot, maar de verandering is ook daar ingezet. In 2023 legde China bijvoorbeeld evenveel zonnecapaciteit aan als de hele wereld in 2022. Maar door de genoemde droogte moesten in China dus de kolencentrales bijspringen, en steeg de CO2-uitstoot van China vorig jaar met meer dan 500 miljoen ton. En ook India staat hoog in het lijstje met een totale uitstoot van 190 miljoen ton CO2, maar dat komt vooral door het formaat van het land. Per hoofd van de bevolking ligt de uitstoot van India dan weer onder het wereldgemiddelde.

Meer energietransitie en download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.