'ASML wil weg uit Nederland': kabinet werkt aan noodplan en prins trekt aan de bel
Nederlands 'tech-parel' ASML is 's werelds belangrijkste makers van chipmachines. Het bedrijf wil groeien en zou daar in Nederland te weinig plaats voor zien. Het kabinet zou nu werken aan een noodplan, terwijl 'tech-prins' Constantijn ook aan de bel trekt.
ASML zou mogelijk willen uitwijken naar Frankrijk, omdat het daar wel de ruimte zou hebben om snel en fors te groeien. Het demissionaire kabinet zou daarom werken aan een geheime operatie om ASML hier in Nederland te houden, onder de codenaam 'Beethoven'. Dat schrijft de Telegraaf. De ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en Financiën zouden samenwerken en ook premier Rutte zou persoonlijk betrokken zijn bij de actie.
Het in Veldhoven gevestigde ASML zou een (gedeeltelijk) vertrek overwegen omdat er fysiek en financieel te weinig ruimte in Nederland zou zijn om te groeien. Fysiek omdat er gewoonweg te weinig huizen zijn: een landelijk probleem waar ook ASML mee kampt. Want waar laat je nieuwe werknemers? Dan probleem twee: veel personeel wordt uit het buitenland gehaald, omdat we in Nederland onvoldoende mensen hebben opgeleid. Die verhuizing is nu nog belastingtechnisch aantrekkelijk voor zulk buitenlands personeel, maar er zijn plannen voor het afbouwen van belastingvoordeel voor kennismigranten. Dan wordt het aantrekkelijker om je bedrijf gewoon te verhuizen naar de plek waar het talent al woont.
Constantijn waarschuwt voor stokken groei techsector
Vandaag waarschuwt ook prins Constantijn, de techgezant van de organisatie Techleap, voor het algehele vestigingsklimaat voor techbedrijven in Nederland, meldt het AD. Ook Constantijn wijst op het tekort aan gekwalificeerd personeel. Bovendien lopen de investeringen in Nederlandse techbedrijven terug. Nederland had in 2022 en 2023 geen nieuwe 'unicorns': startups met een waarde van boven de 1 miljard dollar. En ook beursgangen waren er niet, nog een belangrijke graadmeter voor succes.
"We moeten veel beter in staat zijn om onze wetenschappelijke kennis en technologie om te zetten in succesvolle bedrijven. Daarvoor is een ambitieus vestigingsklimaat nodig en een open economie", aldus prins Constantijn. Een bloeiende techsector zal volgens de techgezant ook zorgen voor talent in andere sectoren, en dus werken als 'banenmotor van de toekomst'.
Ook volgens Constantijn moet het dus aantrekkelijker worden gemaakt voor zowel de investeerder als de buitenlandse medewerker om naar de Nederlandse techsector te kijken. Verder zou het ook verstandig zijn om binnen Nederland te investeren in nieuw personeel, zodat we op termijn niet meer zo afhankelijk zijn van buitenlands talent.
Download de Bright-app, nu ook voor Android, en natuurlijk voor iOS.