Belangrijke stap gezet bij productie van veelbelovende solid-state accu’s
Batterijfabrikant ION Storage Systems heeft een belangrijke mijlpaal bereikt bij het maken van zogeheten solid-state accu’s. Het is gelukt de batterij consequent op te laden zonder grote problemen.
Bij een experiment werden de solid-state accu’s 125 keer volledig opgeladen. Daarbij degradeerde de oplaadcapaciteit met minder dan vijf procent, meldt Electrek. Verwachting is dat de batterij bij een toekomstige test tot duizend keer kan worden opgeladen zonder ver te degraderen.
Solid-state accu’s werken anders dan de lithium-ion-batterijen die je nu vindt in smartphones en elektrische voertuigen. Door gebruik te maken van een materiaal dat niet hoeft te bewegen, kan er een grotere hoeveelheid energie worden opgeslagen. De batterij kan ook sneller opladen en is niet ontvlambaar.
Dat laatste betekent dat hij ook minder beschermlagen nodig heeft. Een batterij kan dus kleiner worden gemaakt, of die extra ruimte kan worden gebruikt om de capaciteit nog iets te vergroten.
Goedkoper te produceren
De solid-state batterijen die ION test zitten iets anders in elkaar: ze gebruiken een speciale, keramische structuur die ze veiliger moet maken, die ook nog eens goedkoper is om op grote schaal te produceren.
De pas gezette stap is indrukwekkend, maar het kan wellicht nog jaren duren tot deze batterij onder onze auto’s hangt. ION ontwikkelt de batterij eerst samen met het Amerikaanse leger, waarna pas later andere markten overwogen zullen worden.
Lees meer over batterijen en abonneer op onze nieuwsbrief.