Nvidia aangeklaagd door schrijvers wegens AI: 'Jullie jatten onze verhalen'
Chipgigant Nvidia is door drie schrijvers door de rechter gesleept, omdat het bedrijf met zijn AI hun artikelen zou hebben verwerkt. Dat zou in strijd zijn met het auteursrecht.
Het bedrijf zou boeken van Brian Keene, Abdi Nazemian en Stewart O’Nan hebben gebruikt om het nieuwe AI-platform NeMo te trainen. Op basis van die teksten leerde de AI hoe hij natuurlijk klinkende teksten kon genereren, aldus Reuters.
Nvidia haalde de AI eerder offline nadat er melding werd gedaan van copyrightschending. Volgens de aanklagers bekent het bedrijf daarmee schuld en moet het de getroffen auteurs een schadevergoeding betalen.
Niet alleen de boeken van het trio aanklagers werd verwerkt: in totaal zouden 196.640 boeken zijn geanalyseerd door de software. De rechtszaak is een zogeheten class-action-zaak, wat betekent dat andere gedupeerden zich er bij kunnen aansluiten.
Precedent voor AI-auteursrecht
De zaak kan wellicht precedent scheppen over hoe AI met auteursrecht dient om te gaan. Eerder stapte ook The New York Times naar de rechter, nadat bleek dat hun artikelen door ChatGPT waren verwerkt zonder dat daar toestemming voor was gegeven.
Critici vrezen dat AI van grote impact kan zijn op kunstenaars, schrijvers en andere mensen met creatieve beroepen, omdat de software hun werk gebruikt om te leren hoe hij dit zelf moeiteloos kan repliceren. Het betekent dat kunstenaars een computer helpen trainen om op termijn hun werk te vervangen.
Lees meer over kunstmatige intelligentie en abonneer op onze nieuwsbrief.