Netbeheerders mogen wind- en zonneparken nu makkelijker afschakelen van stroomnet

Netbeheerders mogen wind- en zonneparken nu makkelijker afschakelen van stroomnet

21 maart 2024 om 15:30
Update: 21 maart 2024 om 15:33

Netbeheerders mogen voortaan in een standaardcontract vastleggen dat ze wind- en zonneparken kunnen afschakelen, wanneer er te veel drukte op het stroomnet plaatsvindt. Daarvoor heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) akkoord gegeven.

De regeling, waarbij netbeheerders minder stroom afnemen van windmolens en zonneparken, gebeurt al. Het wordt nu alleen stukken makkelijker voor de bedrijven, want voorheen moesten ze bij iedere nieuwe klant een aparte afspraak erover maken. Dat kost te veel tijd, vindt ook het ACM. Nederland kampt tenslotte met een overvol stroomnet en dat blijft nog wel even zo.

Vermijd de spits

Bij te veel zon en wind dreigt het stroomnet overbelast te raken, waardoor verschillende oplossingen worden bedacht om de ‘spits’ te mijden. Een ervan is door wind- en zonneparken tijdelijk af te schakelen of door minder stroom af te nemen. De beheerders van deze parken krijgen in deze gevallen overigens wel een vergoeding. Omdat contracten nu sneller geregeld kunnen worden, kunnen nieuwe windmolens en zonneparken ook sneller een aansluiting krijgen op ons volle stroomnet.

Naast te veel aanbod speelt te veel vraag naar elektriciteit soms ook mee met het drukke stroomnet. Zo overweegt de gemeente Utrecht om laadpalen voor elektrische auto’s uit te zetten tijdens de piekuren.

Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.