Onderzoek: zonlicht kan CO2 omzetten in duurzame brandstof
Onderzoekers zijn erin geslaagd om zonlicht te gebruiken om CO2 om te zetten naar methanol. De techniek kan gebruikt worden om duurzame brandstoffen te produceren.
Het proces dat in het onderzoek wordt beschreven, dat in vakblad Sustainable Energy & Fuels is gepubliceerd, maakt gebruik van een techniek genaamd fotokatalyse. Hierbij wordt zonlicht gebruikt om chemische reacties te stimuleren. In dit geval hebben de onderzoekers een materiaal ontwikkeld dat bestaat uit koperatomen verankerd op nanokristallijn koolstofnitride. Wanneer zonlicht op dit materiaal valt, worden elektronen in de koolstofnitride geactiveerd en kunnen ze vrij bewegen.
De cruciale stap in het proces is dat deze geactiveerde elektronen naar CO2 kunnen bewegen, hetgeen nodig is voor de omzetting van CO2 naar methanol. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de koperatomen op strategische posities in het materiaal zijn geplaatst. De koperatomen fungeren als katalysatoren, die helpen om elektronen van de koolstofnitride naar het CO2 te transporteren, waardoor de omzetting van CO2 naar methanol plaatsvindt.
Efficiënter dan traditionele methoden
Wat dit proces anders maakt dan eerdere methoden is de efficiëntie en selectiviteit (de mogelijkheid om te kiezen wat het eindproduct is) ervan, zeggen de onderzoekers aan EurekAlert. Traditionele methoden om CO2 om te zetten in bruikbare producten waren niet zo efficiënt en selectief. Door gebruik te maken van dit nieuwe materiaal met koperatomen als katalysator, kunnen de onderzoekers de reactie selectiever maken, waardoor ze voornamelijk methanol kunnen produceren in plaats van andere bijproducten, zoals methaan.
Bovendien is dit proces gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen, zoals zonlicht, in plaats van fossiele brandstoffen. Dit maakt het een duurzamere en milieuvriendelijkere benadering voor het produceren van brandstoffen en andere chemische verbindingen uit CO2.
Lees meer over energie en blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief.