Bedrijven met hoog stroomverbruik moeten spitsheffing gaan betalen

©Unsplash

Bedrijven met hoog stroomverbruik moeten spitsheffing gaan betalen
18 april 2024 om 15:34

De meeste stroom wordt verbruikt tussen 6 en 9 uur ’s ochtends en 16 tot 20 uur ’s avonds. Vandaar dat bedrijven die veel energie nodig hebben, binnenkort spitsheffing moeten betalen voor capaciteit tijdens die uren. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in een pakket nieuwe maatregelen om het overvolle stroomnet van Nederland te bestrijden.

Nederland heeft last van zogenaamde netcongestie: tijdens bepaalde uren is er te veel vraag naar of aanbod van stroom, waardoor het stroomnet het niet meer aan kan. Nieuwe bouwprojecten worden daarom noodgedwongen uitgesteld. Ook het bedrijfsleven lijdt eronder en daarom worden grote energieverbruikers met de spitsheffing gestuurd om buiten de piekuren te werken. Netbeheerders krijgen van de ACM ook meer vrijheid om piekverbruikers te verplichten hun energieverbruik beter over de dag te verdelen. Zo kunnen ze gaan controleren of grootverbruikers wel al hun capaciteit nodig hebben over de hele dag. 

50 procent korting op de netkosten

Het is niet alleen slecht nieuws voor deze bedrijven, want de ACM heeft ook een beloning. Bedrijven die buiten de piekuren hun stroomverbruik verplaatsen, krijgen een vergoeding die tot wel 50 procent van hun netkosten kan zijn. Buiten de piekuren is namelijk nog genoeg ruimte. Zo worden de kosten alsnog meer bij grootverbruikers gelegd, tenzij ze slimmer te werk gaan met hun stroomverbruik over de dag.

Eerst ziekenhuizen, dan de scholen

Verder stelt de ACM een prioriteitensysteem voor bij bouwprojecten. Nu geldt nog gewoon ‘eerst komt, eerst maalt’ maar dat moet veranderen. Ten eerste krijgen organisaties voorrang die meehelpen om de netdrukte te verzachten, zoals batterijsystemen. Daarna komen bouwprojecten die met veiligheid en de zorg te maken hebben. Dan moet je denken aan ziekenhuizen en politiebureaus. Vervolgens komen andere maatschappelijk belangrijke projecten aan de beurt, zoals drinkwatervoorzieningen en scholen.

Lees meer over energie en abonneer je op onze nieuwsbrief.