Veelbelovende zoutbatterij in massaproductie: goedkoop lithium-alternatief

©Natron Energy

Veelbelovende zoutbatterij in massaproductie: goedkoop lithium-alternatief
7 mei 2024 om 13:18
Update: 10 mei 2024 om 11:57

De veelbelovende zoutbatterij is officieel in massaproductie. De batterij wordt gemaakt met zout in plaats van lithium en is daarmee goedkoper en veel makkelijker schaalbaar dan huidige batterijen. De zoutbatterijen zijn vooral veelbelovend als een soort buffervat voor bij wind- en zonneparken, of als backup voor datacenters.

De batterijen worden gemaakt door het Amerikaanse Natron Energy en de fabriek staat zelfs in Holland. Holland, Michigan dan, waar vanaf nu elk jaar 600 megawatt aan opslagcapaciteit gemaakt moet worden.

Groot voordeel van de zoutbatterijen is die grondstof: zout is goedkoop en ruim voorradig. Verder zijn er aluminium en ijzer nodig, ook ruim voorradig in de VS. Daardoor kunnen de batterijen zonder gedoe over internationale grondstofprijzen worden ontwikkeld. Dat kan volgens Natron bovendien erg snel en het zou goedkoper zijn dan traditionele lithium-ion-batterijen.

Meer voordelen: duurzamer en sneller

De zoutbatterijen gaan ook stukken langer mee dan lithium-ion. Natron stelt dat zijn batterijen het 50.000 diepe laadcycli volhoudt, terwijl dat bij lithium slechts 3500 keer is. De zoutbatterijen hoeven tussen laadbeurten niet af te koelen om schade of slijtage te voorkomen. Bovendien kan er weinig fout gaan, want zout is niet licht ontvlambaar.

Bovendien kunnen ze zeer hoog belast worden, en zijn ze dus vol in 5 tot 15 minuten, waar dat bij grote lithium-batterijen meerdere uren kan duren, zeker zonder speciale koelmaatregelen. Wat betreft koelen: de zoutbatterijen zouden ook nog eens bruikbaar zijn van -20 tot 50 graden Celsius, terwijl lithium toch wat kieskeuriger is.

Vooral geschikt als 'buffervat'

Er zijn ook nadelen: de energiedichtheid is nog lager dan bij lithium-ion. Met andere woorden: je hebt meer batterij nodig om dezelfde hoeveelheid energie op te slaan. Dat is niet aantrekkelijk voor draagbare apparaten en auto's, maar het maakt niet uit als je de batterij gewoon wil gebruiken voor heel veel energie-opslag.

De aantrekkelijke kenmerken van de batterij maken hem dan ook vooral geschikt voor situaties waarin lithium nu tekortschiet. Voor die opslag van energie dus: naast een groot zonnepark of windpark kunnen de zoutbatterijen snel erg veel energie opslaan, om die later ook net zo snel weer aan het net te kunnen leveren. Dat is ideaal, want dan strijk je de pieken en dalen van groene energie glad. De batterij loopt vol als de zon schijnt en het waait, en levert wanneer het donker is en we stroom nodig hebben.

Ook in Nederland wordt gewerkt aan een zoutbatterij door startup Aquabattery. Dat bedrijf is nu nog in de testfase. Maar ook voor Natron is deze eerste fabriek nog een soort test, die de blauwdruk moet vormen voor veel meer fabrieken die veel meer van dit soort batterijen gaan maken.

Meer energietransitie en mis niets met onze Bright-app.