Deze ‘zoutbatterij’ wordt opgeladen door de zee
Onderzoekers uit China hebben een membraan ontwikkeld dat gebruikt kan worden om stroom op te wekken uit water. Meerbepaald wordt er energie gehaald uit de drukverschillen tussen zout en zoet water.
De onderzoekers hebben een dunne barrière gemaakt die osmotische energie kan gebruiken. Deze barrière werkt als een soort filter dat zoutwater van zoetwater scheidt. Wanneer ze samenkomen, zoals in een rivier die de zee ontmoet, ontstaat er energie die kan worden omgezet in elektriciteit.
De technologie is eigenlijk niet nieuw, maar het nieuwe ontwerp dat de experts hebben gemaakt, kan meer dan twee keer zoveel elektriciteit produceren als de membranen die momenteel commercieel verkrijgbaar zijn. Dat blijkt uit laboratoriumtests. De wetenschappers publiceerden een studie over het membraan in vakblad ACS Energy Letters.
Hoe werkt het?
Het membraan bestaat uit twee aparte kanalen: één voor het transport van positief geladen deeltjes en één voor het transport van negatief geladen elektronen. Het membraan is gemaakt van materialen die elektriciteit goed kunnen geleiden. Door deze aparte kanalen te creëren, konden de wetenschappers de efficiëntie van het transport van ionen en elektronen maximaliseren.
Ze hebben dit nieuwe ontwerp vervolgens getest in een watertank die de monding van een rivier simuleert. Het kon een elektriciteitsproductie per oppervlakte-eenheid bereiken die meer dan twee keer zo hoog was als die van commerciële membranen. Ook bleef het membraan gedurende 16 dagen aan een stuk operationeel tijdens de tests.
Hoewel het materiaal tot nu toe enkel in het lab werd getest, hoopt het team dat het ook in de echte wereld gebruikt kan worden. Tijdens een experiment toonden de onderzoekers aan dat er effectief praktische hoeveelheden stroom kunnen worden gegenereerd. Door 20 membranen aan elkaar te koppelen, kon genoeg stroom worden opgewekt om een rekenmachine, ledlichtje en stopwatch aan te drijven.
Meer over energie, en mis niets met ons WhatsApp-kanaal.